Spisovatel Jan Cempírek často stopoval, teď stopaře vozí, fotí a jejich snímky vystavuje

19. červenec 2015

Kouzlo autostopu v létě připomíná infocentrum ve Vodňanech. Můžete si zde prohlédnout snímky a přečíst krátké příběhy. „Je to vlastně výstava fotografií stopařů, které beru cestou, a trochu tím splácím dluh z dob, kdy jsem sám stopoval,“ říká autor, jihočeský spisovatel Jan Cempírek.

Již před několika lety napsal také knihu na téma autostop. „Jsou to letní povídkové příběhy, které se váží k jižním Čechám a v jednom momentu se nakonec všechny protnou. Knihu doplňují fotografie stopařů, které jsem vezl v autě a kteří mi vyprávěli své osudy,“ popisuje Jan Cempírek.

Autostop pro něj znamená určitý pocit svobody a mládí. Sám velmi často tímto způsobem cestoval a myslí si, že k jižním Čechám patří stopování dodnes. Výstava ve Vodňanech potrvá do konce září.

S létem je spojená i prvotina Jana Cempírka – kniha Rafinerie o pouličních umělcích, kteří cestují Evropou. Nyní má spisovatel nápad na další letní román, inspiraci si přivezl z Alp.

V létě spisovatel také sám hodně čte. „Ale já čtu pořád, jsem závislý na tištěných písmenkách a čtu i letáky do supermarketů, když nemám nic jiného,“ říká s úsměvem Jan Cempírek, který se proslavil jako Vietnamka Lan Pham Thi knihou Bílej kůň, žlutej drak.

Spisovatel má navíc malé nakladatelství, které se věnuje vydávání knih s jihočeskou tématikou. Každý rok chci vydat jeden titul z beletrie. Na ten letošní jsem domluvený s Markétou Pilátovou, která našla hezký jihočeský příběh z konce 30. let. Rád bych ho vydal do Vánoc,“ dodává.

Jan Cempírek byl hostem v pořadu Literární matiné, který si můžete poslechnout v odkazu výše. Dále tento díl pořadu nabízí recenzi knihy Krajinami umění či ukázku z dramatizace Bídníků Victora Huga.

autoři: Hana Soukupová , Andrea Poláková
Spustit audio