Špičková bluegrassová kapela Monogram v roce 2010 zahájila cyklus koncertů Folková jíška Live

Poohlédli jsme se více zpět a vybrali z našeho koncertního archivu záznam z prvního vystupení cyklu známé jihočeské folkové písničkářky a dřívější blízké spolupracovnice českobudějovického rozhlasového studia Pavlíny Jíšové. Ten nesl s poukazem na její pořad název Folková jíška Live.

Tuto koncertní sérii zahájila přesně 28. ledna roku 2010 velmi kvalitní pražská bluegrassová kapela Monogram. Ta v tom roce slavila dvacet let své existence, to znamená, že letos se Monogram ocitl v pozměněné sestavě v Kristových letech. Tehdy vydal své v pořadí čtvrté a velice dobré album Hit The Road, z nějž v malém předstihu některé písničky U Tří lvů zazněly.

Monogram patří nejenom k domácí, ale dá se říci, že také k evropské bluegrassové elitě. O tom svědčí, že již dvakrát byl vyhlášen organizací EBMA – European Bluegrass Music Association skupinou roku.

Dvakrát tato kapela koncertovala v rámci prestižního bluegrassového festivalu v americkém Nashville. A doma vystupovala na přehlídkách jako Porta, Prázdniny v Telči nebo Zahrada. Monogram spolupracoval s výborným americkým bluegrassovým zpěvákem působivého barytonu Chrisem Jonesem, ale třeba také s Jiřím Suchým nebo Danielem Landou.

Tenkrát před třinácti roky se kapela představila ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice ve složení Jakub Racek (kytara, sólový zpěv a hlavní autor tehdejší sestavy Monogramu), Jaromír Jahoda (banjo), Zdeněk Jahoda (mandolína) a Pavel Lžičař (kontrabas).

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související