Spejbl přijede do Zlína oslavit své sté narozeniny

18. srpen 2020

Zlínský filmový festival pro děti a mládež připomene sto let od vzniku loutky Spejbla. Ten bude osobně předávat jednu z cen na závěrečném galavečeru.

Loutku Josefa Spejbla vyrobil v letech 1919 až 1920 plzeňský řezbář Karel Nosek údajně podle náčrtku Josefa Skupy. "Přesné datum Spejblova prvního vystoupení není známo, došlo k němu někdy na podzim roku 1920. Spejbl vystoupil jako partner oblíbeného plzeňského Kašpárka v přídavku dětského představení," uvedla ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka Denisa Kirschnerová.

"Je to pro nás velká čest přivítat právě v rámci 60. výročí našeho festivalu ve Zlíně tak vzácnou hvězdu, která baví už několikátou generaci dětí i rodičů. A tomuto ušatému elegánovi přejeme k jeho narozeninám stále dostatek nadhledu a humoru,“ řekla výkonná ředitelka Zlín Film Festivalu Jarmila Záhorová.

Noskův synovec Gustav vyřezal později další postavičky, a to Hurvínka a Máničku. Hurvínek je o 6 let mladší než Spejbl, Mánička a Žeryk přibyli do loutkové rodiny v roce 1930. Nemladší je paní Kateřina alias bábinka, která se přidala na začátku 70. let minulého století. Podle návrhu Zdeňka Juřeny ji vyřezal Ivan Moravec.

Kromě kulatého výročí pana Spejbla letos slaví také Divadlo Spejbla a Hurvínka. To si letos připomíná také 90 let od přechodu na profesionální divadelní dráhu. Divadlo S+H už 75 působí v Praze, z toho 25 let v Dejvicích.

Do Zlína zavítají Spejbl s Hurvínkem v závěru filmového festivalu, jehož 60. ročník se uskuteční od 4. do 10. září.

autor: Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka