Sovám v hlubocké zoologické zahradě se bude lépe bydlet

23. listopad 2018 15:55

Sovy v Zoo Hluboká čekají v zázemí na lepší bydlení. Patnáct let starý sovinec má před sebou rozsáhlou rekonstrukci. Návštěvníci zoologické zahrady proto neuvidí všechny druhy sov několik měsíců.

„Náš sovinec už začal chátrat. Je to všechno udělané ze smrkového dřeva, které je sice namořené, ale příliš nevydrželo. Klece jsou takové, že už se nám dostávaly šelmičky na sovy, občas tam byla díra a sova uletěla, ne přes pletivo, ale přes tu dřevěnou konstrukci. Už to prostě hnije, trouchniví a něco se s tím udělat muselo,“ popisuje zoolog Ivan Kubát.

Na místě zbydou jenom základy voliér, dřevěné prvky zmizí. „Všechny voliéry budou zděné nebo z kovových konstrukcí obložených dřevem, aby to pořád vypadalo přírodně. Chceme zachovat ten přírodní charakter expozice,“ říká zástupce ředitele Zoo Hluboká Roman Kössl.

Některé voliéry budou vyšší, některé hlubší na základě zkušeností, které pracovníci zoologické zahrady získali s chovem jednotlivých druhů sov. „Především velké druhy jako výr velký, puštík bělavý nebo puštík vousatý budou mít voliéry vyšší,“ vysvětluje Roman Kössl.

Medvídě plavé, tygří čtyřčata, ukradený kočkodan. Zoo Hluboká má řadu přírůstků

Očkování mláďat tygrů ussurijských v Zoo Hluboká

Více než stovka mláďat se letos už narodila v Zoo Hluboká. Je mezi nimi nejenom potomek vzácných medvědů plavých. Poprvé se podařilo odchovat tygry a rozrostla se i rodina rysů nebo losů.

Sovy získají i lepší prostředí pro hnízdění. „Změna bude u výrů velkých. To jsou sovy, které hnízdí někde na skalách nebo na zemi, budky nevyužívají tak často, proto chceme vytvořit ve voliéře pro výry takový soví hrad, umělou skálu, kde mohou zahnízdit,“ dodává zástupce ředitele.

Nový sovinec uvidí návštěvníci Zoo Hluboká v polovině příštího roku.

Spustit audio

Související