Soutěž nejlepších policistů: žluté hemžení a zmatení řidiči

20. říjen 2011

Nejlepší dopravní policisté z celé republiky v Pardubicích za běžného provozu soutěžili v řízení dopravy. 28 vítězů krajských kol na jedné z nejsložitějších křižovatek v centru města řídili ručně provoz v době dopolední špičky.

Jeden ze soutěžících, Tomáš Fasura z Brna naznačil, v čem jsou úskalí regulace dopravy. „Náročná je hlavně komunikace s řidiči. Ne všichni se věnují řízení tak, jak by měli. Je tedy potřeba být v té křižovatce vidět a očním kontaktem se věnovat autům a hlavně vědět, že jsou řidiči závislí na mně. Stane se samozřejmě nehoda nebo někdo špatně objíždí policistu v křižovatce, ale to člověk už musí podle situace řídit. Nebezpečné to určitě je, protože v dnešní době opravdu nevíme, kdo sedí za tím volantem, takže musíme být opravdu hodně opatrní.“

Jak se přítomní mohli přesvědčit, řidiči to samotným policistům vůbec neulehčují. Mnozí z nich si totiž signály regulovčíků z autoškoly příliš nepamatují. A tak si někteří policisté museli píšťalkou a regulkou pozornost a poslušnost řidičů zjednávat opakovaně.

V soutěži byli nejúspěšnější policisté z Pardubického kraje. V kategorii krajů i jednotlivců obsadili první příčku. Stříbrnou pozici v letošním čtvrtém ročníku získal v kategorii krajů Plzeňský kraj a na třetím místě skončila Praha. Vůbec nejlepším dopravním policistou ČR se stal Pavel Martinek z Pardubic. Dopravní policisté z celé republiky museli za běžného provozu ručně řídit dopravu, prokázat ale museli i teoretické znalosti v testech.


Zobrazit místo Křižovatka Sukovy třídy a Hradecké ulice na větší mapě

Chcete zasílat novinky každý pracovní den na Váš email?
Zaregistrujte zdarma svoji emailovou adresu:
http://www.rozhlas.cz/pardubice/zpravodajstviemailem

autoři: pta , PAP , ba
Spustit audio