Soutěž Alej roku upozorňuje na kácení stromů podél cest

18. září 2012

Do konce září ještě můžete nominovat stromořadí v rámci ankety Alej roku, kterou druhým rokem vyhlásilo sdružení Arnika.

Zatím bylo nominováno 47 alejí, Jihočeši už nominovali osm alejí. Jejich fotografie najdete na webu Arniky. Tam se také bude následujících šest týdnů po skončení nominace hlasovat. V listopadu pak bude vyhlášena Alej roku i vítězové v jednotlivých krajích. Ošetření starých stromů Arnika zajistit nemůže z finančních důvodů, ale chce na ně upozornit a nalákat turisty.

Podle Martina Skalského, který vede kampaň Zachraňme stromy, alejí stále ubývá: „Za sedm let bylo vykáceno sto tisíc stromů v alejích, ale obnoven byl pouze každý druhý strom.“

Jihočeši do ankety Alej roku zatím nominovali lipovou alej ke kostelu sv. Jana Křtitele v Radomyšli na Strakonicku, topolovou alej u Kvítkovic na Českobudějovicku, kaštanovou alej v Českých Velenicích, alej u Buku na Prachaticku, modřínovou alej v Mařížském parku na Jindřichohradecku, dubovou alej na hrázi Podkostelního rybníka u Putimi, platanovou alej u protivínského pivovaru a alej ve Zdíkově na Prachaticku.

Spustit audio