Sousedská atmosféra a lokální produkty. Do Chluman na Prachaticku se vrátil vyhlášený farmářský trh

1. květen 2021 20:56

Po půlroční pauze vynucené koronavirem ožilo centrum Chluman na Prachaticku farmářskými trhy. Teď už by tomu tak mělo být každý měsíc. Poprvé mohli zájemci trh navštívit první květnovou sobotu.

K místním trhům neodmyslitelně patří i muzika. Obvykle je tu živá kapela, tentokrát ale prostranstvím zněl flašinet Jiřího Šestáka ze Sedlice. „Dneska je pěkný den, tak se to tu krásně schází,“ pochvaloval si.

Během dopoledne se na trhu vystřídaly stovky lidí. Nakupovat mohli sazenice, osivo, zeleninu nebo buchty, třeba od Jarmily Roučkové ze Zdíkova. „Jsme tady poprvé po koronaviru. Lidé už mě znají, berou si, co tady mám. Ti, co nevěří, nejprve ochutnají a pak se vrací,“ řekla.

Na farmářský trh do Chluman přijíždí lidé z širokého okolí. Nechybí tu ale ani místní, například paní Irena. „Přišla jsem pro zeleninu, nějakou bylinku a pečivo,“ vyjmenovala.

Čtěte také

Zatím byli na místě jen trhovci, kteří prodávají potraviny nebo rostliny. Na řemeslné výrobky si musí lidé ještě počkat. „Dneska nás navštívilo 27 prodejců. Věříme, že v příštím měsíci se opatření ještě rozvlní a bude větší účast. Jsme zvyklí zhruba na 45 až 50 prodejců,“ uvedla starostka Chluman Kateřina Pudivítrová.

Kromě farmářských trhů se po zimní přestávce otevřela i obecní Ky.By. zahrada. „Nabízíme tam spoustu bylinek, kytiček a sazeniček. Věříme, že se lidé přijdou podívat i tam a budou spokojení. Zahrada je otevřená ve všední dny od 8 do 16 hodin a první sobotu v měsíci zároveň s trhem,“ dodala starostka.

Další farmářský trh se v Chlumenech na Prachaticku uskuteční 5. června.

Spustit audio

Související