Soud zamítl žalobu na KSČM a Semelovou kvůli výrokům o Horákové a roku 1968

6. leden 2016

Obvodní soud pro Prahu 1 zamítl jako nedůvodnou žalobu na KSČM a poslankyni strany Martu Semelovou. Zastupitel Brna-Bohunic za TOP 09 Michal Kincl po nich požadoval omluvu kvůli výrokům Semelové v ČT na adresu popravené političky Milady Horákové či o invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968. Prý mu způsobily osobnostní újmu. Verdikt není pravomocný, Kincl se proti němu odvolá.

Soudce Pavel Freibert řekl, že řízení nebylo o svobodě slova, ale o tom, jestli výroky Semelové způsobily Kinclovi kompenzovatelnou újmu.

Slova o tom, že se Milada Horáková sama přiznala a okupace Československa v roce 1968 byla internacionální pomocí, mu ji podle rozsudku nezpůsobila.

Podle soudu není možné se po Semelové domáhat, aby „vyslovila to, co si nemyslí“. Soudce dodal, že s postoji Semelové také nesouhlasí, ale že je dobře, že je může říkat, aby společnosti připomněla dobu minulou.

Michal Kincl v žalobě požadoval písemnou omluvu s výslovným konstatováním, že obsazení Československa bylo okupací a že totalitní komunistický režim perzekvoval mnoho lidí. Teď musí Semelové i KSČM platit soudní výlohy.

S rozhodnutím soudu proto Kincl nesouhlasí, prohlásil, že má jiný právní názor a svoji osobnostní újmu chce dál prokazovat. Uvedl, že má z komunistické ideologie strach a proti rozsudku se odvolá.

„Svým způsobem je to i úspěch. Předseda senátu řekl, že se s výroky neztotožňuje. Předseda senátu je součástí státního orgánu, čili si dovolím říct, že to říká stát sám,“ sdělil.

Právník Michal Kincl (TOP 09), který podal žalobu na poslankyni KSČM Martu Semelovou kvůli výrokům o Miladě Horákové

Podle Marty Semelové soud rozhodl podle práva, a jak několikrát zopakovala, žaloba je podle ní absurdní.

„Žalovat někoho, když máme svobodu slova, za něco, co vyřkl jako svůj názor v diskuzním pořadu v televizi? Můžeme diskutovat o názorech, ale určitě by soud neměl rozhodovat o tom, jestli to nebo ono je historická pravda, nebo není,“ reagovala Semelová, která si za svými názory dál stojí.

Policie už dříve konstatovala, že vystoupení poslankyně nebylo trestným činem.

autoři: vma , nib , sib
Spustit audio