Součástí Noci divadel v Budějovicích bude průvod Rozsviťme demokracii

17. listopad 2018 08:14

Víte, že divadelní orchestr má místnost zvanou ladírna? Co se tam odehrává, zjistí lidé v sobotu 17. listopadu v Jihočeském divadle při Noci divadel. A nejen to. Uslyší i krátký koncert, podívají se na ukázku nového baletu nebo se oblečou do divadelního kostýmu.

„Budou tady programy pro dospělé, malé děti, puberťáky i seniory. Rádi bychom uspokojili úplně všechny věkové kategorie,“ říká Michala Piskačová z Jihočeského divadla.

Program dne podle ní nabídne muziku, dílny, workshop s maskou, divadelní laboratoř, kdy si lidé v rukavičkách sáhnou na divadelní relikvie, také fotokoutek vzpomínek nebo nahlédnutí do archivu.

Jak prominenti minulého režimu využili svých informací a vazeb? Nad tím se zamýšlí Elity

Jihočeské divadlo uvádí politické drama Elity

Do praktik i konspiračních bytů bývalé Státní bezpečnosti nahlédnou diváci Jihočeského divadla. V nové inscenaci Elity se můžou zamyslet nad tím, kdo jsou lidé, kteří dnes stojí na vrcholu společenského nebo politického žebříčku.

Pak účastníci společně vyrazí rozsvítit demokracii. V 17.11 hodin vychází průvod přes Zátkovo nábřeží na Piaristické náměstí. „Tam zazní několik proslovů od účastníků listopadových událostí. Budeme tam mít bývalého studenta, který organizoval na vysoké škole stávkový výbor a inicioval všechny revoluční události na Budějovicku, ale i několik současných studentů, mladých lidí, kteří jsou aktivní,“ zve organizátor Tomáš Trantina.

Po návratu do divadla se bude hrát představení Elity. „Krásně nám zapadá do programu letošní Noci divadel, což je československá spolupráce. Následovat bude československý večírek, taková normalizační retro afterparty, myslím, že to bude velká sranda a lidé se mohou potkat s herci,“ dodává Michala Piskačová.

Spustit audio

Související