Šok i radost, vypráví dárkyně kostní dřeně, která mohla po sedmi letech pomoci

24. říjen 2021 12:34

Nových dárců kostní dřeně, kteří neváhají dát šanci na život lidem s leukémií a dalšími těžkými chorobami, kvůli pandemii koronaviru citelně ubylo. Zatímco v dřívějších letech přibývalo každý rok do registru zhruba 10 tisíc potenciálních dárců, teď je to polovina.

Nedávnou zkušenost s dárcovstvím kostní dřeně má třiatřicetiletá zdravotní sestra Lucie Spálenková z Tábora. „Mým prvním impulsem bylo, že se mi moc nedařilo v osobním životě a potřebovala jsem to vyvážit něčím dobrým. Tak jsem se přihlásila a během dvou týdnů jsem šla na odběr krve,“ vzpomíná.

Lucie Spálenková se do registru dárců kostní dřeně nechala zapsat v roce 2013. Podstoupila všechna potřebná vyšetření a pak čekala, zda se najde pacient, kterému může pomoci. „Po sedmi letech mi zazvonil telefon. Řekli, že mají konkrétního pacienta, se kterým mám shodu. V první chvíli to byl trochu šok, ale na druhou stranu i radost. Rozhodně jsem neváhala, nebylo vůbec co řešit,“ říká.

Dárci kostní dřeně si mohou vybrat jeden ze dvou způsobů odběru krvetvorných buněk. „První metodou je klasické odsátí jehlou z kosti pánevní, probíhá to pod narkózou a dárci ten pocit popisují jako takovou tupou bolest. Druhou metodou je separace z krve, kdy speciální přístroj krvetvorné buňky odseparuje a krev zase vrátí, je to velmi podobné darování plazmy,“ popisuje Klára Conková z Českého národního registru dárců dřeně.

Čtěte také

Lucie Spálenková zvolila druhý způsob odběru. „Napíchnou obě ruce a čtyři hodin má člověk vydržet. Já ale bohužel nemám vidět žíly, takže mi museli napíchnout velkou žílu v tříslech, ale zase jsem měla volné ruce, nemusela jsem bez hnutí držet,“ vypráví.

Její kostní dřeň pomohla starší anonymní pacientce z Německa. „Dozvěděla jsem se jen, že jedná o ženu zhruba ve věku mé maminky. Pak mi přišel od paní anonymně dopis, dala ho svému dárcovského centru a oni ho předali. Tam bylo uvedeno, že mi děkuje za život, že léčba vypadá nadějně a podepsala se jako moje dvojče. Byl to jeden z nejlepších okamžiků v mém životě. Ještě teď bych to obrečela, když o tom mluvím,“ dodává Lucie Spálenková.

Český národní registr dárců dřeně má aktuálně v databázi přes 100 tisíc dobrovolníků. To je podle odborníků zhruba polovina optimálního stavu. Aby se řady dárců rozšířily, pořádá registr desítky náborových akcí po celé zemi.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související