Sobotní Noční linka: Co vám způsobila škytavka?

20. únor 2021

Ach ta škytavka! Napřed vtipná, ale po nějaké době až úmorná. A hlavně nás může přepadnout prakticky kdykoli a kdekoli.

Obecně tušíme, že má co do činění s bránicí, kdy při jejích stazích dochází k prudkému nasávání vzduchu do plic a při průchodu tohoto prudkého vzduchu hrtanem dojde k uzavření hrtanové příklopky. Nahromaděný vzduch tudíž musí ven jinou cestou, a to přes hlasivky, což se projeví typickým zvukem připomínajícím citoslovce „škyt“.

Nicméně od této šedivé teorie k pestrobarevné praxi – jistě se najde dlouhá řada posluchačů, které škytavka přepadla v ten nejnevhodnější okamžik, ať už to bylo při zkoušení u tabule, při pracovním pohovoru nebo v intimní chvilce.

Prásknete dnes v Noční lince s Borkem Kapitančikem, co vám v životě způsobil tzv. singultus a svěříte se s recepty, jak s ní, tedy se škytavkou skoncovat? 

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.