Sobota: Vzpomínka na telegram

24. květen 2014

Telegram byl kdysi nositelem informací, které nesnesly odklad a měly mimořádnou důležitost. Telegramem se posílaly informace o narození potomka, výhře v loterii, přání k životním jubileím, pozvání na promoci, svatbu. Vzpomenete si na příhodu spojenou s odesláním nebo doručením telegramu?

V roce 1844 odeslal Samuel Morse z washingtonského Kapitolu na nádraží v Baltimore první telegram na světě. Údajně poslední telegram, který byl odeslán na území České republiky podal student Martin Jonáš 31. března 2010 těsně před půlnocí z nádražní pošty v Brně. Telegram má toto znění: POSLEDNI TELEGRAM V HISTORII CESKYCH POST DO MUZEA REKORDU A KURIOZIT POSILA MARTIN JONAS. Podle odesilatele si už ani pracovnice pošty nedokázala vzpomenout, kdy naposled přišel někdo telegram podat. Možná si vzpomenete, kdy vy jste poslali nebo dostali důležitý telegram, možná otevře zajímavý příběh…


autor: David Hamr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.