Sobota: Tramping neboli čundr

19. září 2015

Jaký názor máte na tramping? Absolvovali jste někdy něco podobného, chodili jste za tím účelem do přírody? A jak to probíhalo a jaké máte vzpomínky? Měli jste nebo máte svoji osadu ? Má tramping v jednadvacátém století ještě svoje místo?

Tramping nebo i trempink je české a slovenské občanské lidové hnutí inspirované Ligou lesní moudrosti respektive woodcraftem, skautingem (resp. junáctvím) a americkým Divokým západem. Anglicky hiking, na Novém Zélandu tramping.

Podle české legendy je dost často prezentován zjevně mylný názor, že trampování nemá ve světě obdoby v žádném jiném státě, než českém nebo slovenském. Nicméně lze dovodit, že český tramping měl vždy svá dosti osobitá a často i velmi výrazná specifika. Takhle se o trampingu hovoří ve slovníku, ale samozřejmě každý má svou představu a svoji zkušenost. Vaše zážitky z čundru - jak se hezky česky říká- budeme čekat v téhle Noční lince.

autor: Roman Stupka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.