Sobota: Boty toulavý

30. duben 2016

Zavedl vás někdy život do míst, o kterých jste nikdy dřív nepřemýšleli? Kolikrát za život jste se stěhovali a jak jste to snášeli? Měli jste čas od času potřebu změnit svou adresu? Vzpomínáte si, kdy jste jako děti sbalily batůžek a vydaly se pryč z domova? Máte mezi svými přáteli nomáda, který se doma dlouho neohřeje? Jaká místa by vás lákala, pokud byste se ještě mohli vydat na cesty?

Přesně před sto třiatřiceti lety se narodil Jaroslav Hašek, spisovatel a novinář, který se už během svého dětství stěhoval patnáctkrát. Možná i to byl důvod, proč během svého mládí začal s tuláckým životem. Životem bohéma, který pěšky prošel Slovensko, Halič i další země. Zážitky z cest ho inspirovaly k mnoha povídkám, většinu z nich mu tehdy otiskly i Národní listy.

V této době ale ještě nebylo obvyklé, že se příjmení dědila, ale naopak se přejímala po hospodářských usedlostech. Proto také historické prameny mluví o tom, že příjmení vznikla z příjmí, tedy jména po chalupě.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.