Smrt veselé vdovy. Nikdy neměla dost, až do osudného dne v únoru 1926

Františka Petrželková byla svérázná stará dáma, trojnásobná vdova. Byla bohatá, veselá a stále toužila po lásce. Její příběh ovšem skončil tragédií a pachatelé policistům unikali napříč Evropou.

 
Účinkují: Miroslav Táborský, Otakar Brousek ml., Jan Battěk, Andrea Elsnerová, Marek Holý, Kryštof Bartoš, Miriam Kantorková, Jaroslav Vlach, Jakub Žáček
Komentář: policejní historik a publicista Jiří Skoupý
Scénář: Bronislava Janečková
Režie: Dimitrij Dudík
Hudební spolupráce: Petr Šplíchal
Autorka projektu: Bronislava Janečková
Premiéra: 13. 11. 2019

Mrtvolu 75leté vdovy objevili četníci 18. února 1926 v jejím zamčeném bytě v Ivančicích na Moravě. Na to, že něco není v pořádku, je upozornila posluhovačka, které bylo podezřelé, že jí delší dobu nikdo neotevíral.

Usvědčí vraha utržený knoflík?

Tělo leželo na zemi vedle stolu, na kterém stála láhev se zbytkem likéru a tři sklenky. Žena byla oblečená v županu, celé tělo měla polité alkoholem. Z nosu a úst mrtvoly vytékala řídká, špinavá tekutina, na rtech a pod nosem si kriminalisté všimli četných oděrek. Na krku měla žena hematomy, patrně po škrcení.

Vedle pohovky, těsně u mrtvoly nalezli odtržený šedý knoflík i s kouskem stejně barevné látky, pravděpodobně od pánských kalhot. Na první stopu pachatele přišli vyšetřovatelé rychle, k výslechu ho přivedli hned následujícího dne…

autoři: Bronislava Janečková , and
Spustit audio

Související