Smrt profesora Lessinga. Případ první oběti nacismu v Československu

Vražda z 30. srpna 1933 vyvolala nejen v Mariánských Lázních pobouření i obavy. Policejní ředitel dr. Chudoba potřeboval k jejímu vyšetření roky.

Účinkují: Aleš Procházka, Ondřej Bauer, Pavel Čeněk Vaculík, Pavel Batěk, Jiří Knot, Milena Steinmasslová, Svatopluk Schuller, Viktor Dvořák, Kajetán Písařovic, Daniel Rous
Komentář: spisovatel a publicista Emil Hruška
Scénář: Emil Hruška
Režie: Jaroslav Kodeš
Hudební spolupráce: Petr Šplíchal
Autorka projektu: Bronislava Janečková
Premiéra: 3. 4. 2019

Německý filosof a pacifista Theodor Lessing byl židovského původu a netajil se svým zásadně odmítavým postojem k novému politickému režimu v Německu. Po nástupu Adolfa Hitlera k moci v lednu 1933 byl napadán a týrán, nacisté mu vyhrožovali smrtí.

Na útěku

Začátkem března zničili jeho byt v Hannoveru, rozbili všechna okna a do bytu naházeli hnůj. O šest dní později Lessing vyhledal útočiště v Mariánských Lázních, kam za ním přijela i jeho manželka Ada. Živil se obtížně – jako pedagog, publicista a spisovatel. Psal hlavně pro pražský německý liberální deník Prager Tagblatt o poměrech v nacistické říši.

Zpočátku bydlel v hotelu, pak se přesunul do vily Edelweiss – Protěž. Policie si byla vědoma, že ani v československém pohraničí není zcela v bezpečí, a tak zesílila hlídky v okolí hotelu. O tom, že se profesor přesunul do vily, ale naneštěstí zprávu nedostala.

Dva výstřely, dva vrazi

Vyšetřování vražedného útoku na profesora Lessinga vedl policejní ředitel v Mariánských Lázních dr. Jan Chudoba. Od počátku bylo zřejmé, že za vraždou stojí Lessingovi političtí odpůrci z řad nacistů.

Pachatelé byli dva. Na profesora stříleli oba – ze dvou různých zbraní. Za okno pracovny v druhém patře vily se dostali nepozorovaně po žebříku. Záhadou zůstávalo, jak věděli, které okno vede do profesorovy pracovny…

autoři: Emil Hruška , and
Spustit audio

Související