Smrt mladé Francouzky zapříčinila kontroly na řece Cetině

22. srpen 2008
Vysílání v Chorvatsku 2009

Chorvatští inspektoři si posvítili na společnosti provozující rafting a canyonig. U Hvaru rybář odchytil třímetrového žraloka. Za sex na pláži čeká přistižené provinilce nemalá pokuta.

Chorvatští inspektoři se zaměřili na kontrolu společností, které provozují rafting a canyonig na řece Cetině. Kontroly jsou reakcí na tragédii z minulého týdne, kdy se při canyoningu utopila šestnáctiletá Francouzka. Inspektorát zjistil u pěti společností nedostatky. Neměly v pořádku všechna povolení, v některých případech scházel i písemný souhlas rodičů dětí, které nasedaly do člunů. Pět půjčoven raftů proto dostalo zákaz činnosti do doby, než vše uvedou v soulad s příslušnými předpisy.

Třímetrového žraloka ulovil rybář Božen Marič z Makarske. Kapitální úlovek chytil na udici poblíž ostrova Hvar v hloubce okolo 80 metrů. Kuriózní je, že žralok zabral v noci, když se Božen odebral do kajuty, aby se trochu prospal. Po probuzení našel na udici žraloka, který ale přes noc uhynul. Rybář to prý komentoval následujícími slovy: Kdyby byl žralok živý, pustil bych ho zpátky do moře. Je to krásná ryba, která se v těchto vodách vyskytuje vzácně a tenhle druh není nebezpečný.

Milování na pláži je v Chorvatsku přísně zakázáno. Romantické chvíle na veřejných plážích mohou milence přijít až na 100 euro pokuty nebo vězení do 30 dnů. Takové jsou podle chorvatských zákonů sazby za porušení zákona o veřejném pořádku a klidu, který zapovídá sex na pláži. Policie pravidelně kontroluje zejména ty, které jsou vyhlášené pořádáním happeningů a večírků. Naposledy se do problémů s policií dostal jeden španělský pár. Temperamentní jižané se oddávali radovánkám na splitské pláži Kašjujni za bílého dne, navíc před očima jednoho z obyvatel města.

Kurzy a ceny

Banka Zagrebačka vyplácí za 1 Euro 7 kun a 10 lip a za 100 českých korun 28 kun a 34 lip. Ceny benzínu a nafty zůstávají stejné. V síti čerpacích stanic INA stojí jeden litr Eurosuperu 95 - 8 kun 93 lip, za Eurodiesel zaplatíte 8 kun 99 lip.

Doprava

Na většině silničních tahů ve směru do vnitrozemí je hustý provoz. Před tunelem Sveti rok je kolona dlouhá dva kilometry, tunelem Mala kapela se jezdí bez problémů. Stojí se i na mýtnici Lučko, kde je asi dvoukilometrová kolona.

Zvýšený provoz je hlášen i z většiny hraničních přechodů.

Počasí

Na Jadranu bude zítra slunečno, na severu se ale mohou objevit přeháňky. Povane mírný jižní až jihozápadní vítr, na severním Jadranu bude foukat mírná bura. Ranní teploty 20 až 25, odpolední 26 až 31, v Dalmácii až 35 stupňů. Teplota moře 20 až 27 stupňů. Nejteplejší je moře stále u Zadaru.

Upozornění pro jachtaře: zítra povane severozápadní, odpoledne od pobřeží i jihozápadní vítr o rychlosti do 16 uzlů. Moře bude na stupni 1 - 2, na jižním a středním Jadranu bude až na čtyřce. Viditelnost 10 až 20 km.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Více z pořadu