Slovenské nehmotné kulturní dědictví se rozšiřuje o další položky

1. listopad 2013

Čičmanské ornamenty, Banskoštiavnický Salamander, tradiční loutkářství, dudy a gajdošská kultura přibyly v těchto dnech na Reprezentativní seznam nemateriálního kulturního dědictví Slovenska.

Nehmotné kulturní dědictví u našich východních sousedů se symbolicky rozšiřuje v roce, kdy Slovenská republika slaví 20. výročí vstupu do UNESCO a 10. výročí přijetí Úmluvy UNESCO o ochraně nehmotného kulturního dědictví.

Zápis prvků do národního seznamu je základní podmínkou pro ucházení se o zápis na Reprezentativní seznam nemateriálního kulturního dědictví lidstva UNESCO.

02998320.jpeg

O zápis do celosvětového seznamu se ze Slovenska od roku 2011 ucházejí i Radvanský jarmark, aušusnícke služby špaňodolinských horníků, ruční zvonění na zvony, fujara a terchovská muzika.

Čičmanské ornamenty se v největší míře rozvinuly v podobě výšivky a jako dekorativní prvek vnějších stěn srubových domů. Malby na domy se vytvářely bez předkreslování, nejprve bílou hlínou, později vápnem. Dům nejen zkrášlovaly, ale i chránily.

02998318.jpeg

Prohlášením části obce za památkovou rezervaci lidové architektury v roce 1977 Čičmanské ornamenty vstoupily do širšího povědomí jako národně reprezentativní prvek.

Do seznamu nemateriálního kulturního dědictví Slovenska se dostala i tradice salamandrového průvodu, který se každoročně koná v Banské Štiavnici. Průvod se v důlním městě datuje od založení Báňské akademie v roce 1762.

02998319.jpeg

I tradiční loutkářství, které se stalo součástí nehmotného kulturního dědictví, představuje staletí nedílnou součást umělecké kultury Slovenska. V minulosti byly nositeli loutkářské tradice rodiny kočovníků. K nejznámějším kromě jiných patřili Anderlovci. Proslavili se i v zahraničí. V 90. letech minulého století patřil Anderle mezi nejvýraznější osobnosti evropského lidového loutkářství.

Posledním projevem zapsaným do seznamu nemateriálního kulturního dědictví Slovenska jsou dudy a gajdošská kultura.

autor: mst
Spustit audio