Sloupsko-šošůvské jeskyně na jižní Moravě se pyšní hned několika krasovými unikáty

20. květen 2020

Sloupsko-šošůvské jeskyně na Blanensku na jižní Moravě jsou rozsáhlým komplexem dómů, propastí a chodeb. Návštěvník v nich může obdivovat neuvěřitelně pestrou krápníkovou výzdobu a dozví se i zajímavé informace o osídlení neandrtálským člověkem, jehož ostatky staré asi 120 tisíc let byly objeveny v tamní jeskyni zvané Kůlna.

Nejznámějším krápníkem nejen Sloupsko-šošůvských jeskyní je Svícen. Vznikl stejně jako ostatní krápníky odkapáváním vody bohaté na minerály, především vápník. Jeho unikátnost spočívá v tom, že byl součástí jeskynního jezírka, ve kterém se měnila hladina vody. Kolem krápníku tak vznikl charakteristický prstenec. V žádné jiné české jeskyni takový nenajdeme, proto se stal jedinečným symbolem právě Sloupsko-šošůvských jeskyní.

Sloupsko-šošůvské jeskyně na Blanensku na jižní Moravě jsou rozsáhlým komplexem dómů, propastí a chodeb

Na začátku prohlídky jeskyní se před návštěvníky otevře dech beroucí dóm. Eliščina jeskyně získala díky své velikosti dokonalou akustiku. Tento prostor tak začal sloužit i jako místo pro pořádání komorních koncertů. Zaposlouchat se do umění pěvců a hudebníků a zkoumat při tom pohledem zajímavě nasvícenou krápníkovou výzdobu, patří k nezapomenutelným zážitkům návštěvy tohoto jeskynního komplexu.

Nejhlubší jeskynní propast a adrenalinová trasa

Sloupsko-šošůvské jeskyně se mohou pochlubit hned několika "nej". Kromě zmiňovaného Svícnu je tu i nejmohutnější propast v republice. Jmenuje se Nagelova a je hluboká 90 metrů. Unikátní je ale spíše svojí půdorysnou velikostí. Celý jeskynní komplex má několik pater a nejdelší prohlídka zabere skoro dvě hodiny.

Letos slavíme 20. výročí krajů České republiky. Vybrali jsme proto pro vás ty nejzajímavější místa z každého kraje. Jaká jsou další NEJ v Jihomoravském kraji?

Znojemské podzemí – nejrozsáhlejší katakomby v Česku. Jsou dlouhé přes 30 km ve čtyřech patrech nad sebou
AZ Tower – nejvyšší budova v České republice. Nachází se v Brně, má 30 podlaží a je vysoká 111 metrů
Lednicko-valtický areál – je pokládán za nejrozsáhlejší komponovanou krajinu nejen v České republice, ale dokonce i v Evropě
Znojemská vinařská stezka – nejdelší vinařská stezka v České republice. Měří 165 km a spojuje 55 vinařských obcí

Jeskyně slouží také jako zimoviště netopýrů a v prohlídkových okruzích je zahrnuta i adrenalinová trasa. Do této části jeskyně se ale můžete vydat jen s průvodcem specialistou. Trasa totiž není nijak upravená, některými místy je třeba se doslova proplazit blátem a někde je vody až po pás. Další úseky jsou poměrně těsné, a tak tuto trasu volí spíše odvážnější návštěvníci, kteří chtějí zažít pocit speleologa na vlastní kůži.

Venkovní areál Sloupsko-šošůvských jeskyní zahrnuje parkoviště, kiosek s občerstvením a toaletami. Okolní nádherná příroda pak vybízí k dalším procházkám.

Spustit audio