Sledovat pohyb rysů a vlků v přírodě pomáhají dobrovolníci. Stopovat šelmy se naučí na školení

24. říjen 2022 12:04

Chlupy, trus i zkušenosti našli na Šumavě dobrovolníci z různých koutů republiky. Chtějí se stát Vlčí a Rysí hlídkou, proto se musí hlavně v terénu proškolit. Monitorovací a vzdělávací akci uspořádalo Hnutí Duha, zkušení koordinátoři hlídek se vydali s nováčky po stopách rysů a vlků v okolí Michlovy Huti na Prachaticku.

Dobrovolníky členitým terénem vedla koordinátorka Rysích a Vlčích hlídek z Hnutí Duha Josefa Volfová. Ukázala jim například, jak poznat rysí chlupy, ale také fotopasti a pořízené záběry.

Jednou z dobrovolnic je Tereza Müllerová z Obory u Netolic. „Tam, kde bydlím, je okraj teritoria rysa a ráda bych pomohla zmapovat, kdyby se tam náhodou vrátil, a pomohla s osvětou mezi místními,“ vysvětlila.

Josefa Volfová z Hnutí Duha školí dobrovolníky, kteří se chtějí stát členy Rysích a Vlčích hlídek

Na obhlídku s ní vyrazila také desetiletá dcera Marta. „Mě baví stopování a ráda bych viděla nějakou šelmu i naživo,“ řekla.

Monitorovat stopy rysů a vlků plánuje v budoucnu i Tomáš Kníř. „Rád bych podpořil ten výzkum. Baví mě zoologie a studoval jsem v lesnictví,“ dodal.

Josefa Volfová zaškolovala už téměř 700 dobrovolníků, sledování rysů se věnuje jedenáct let. „Pokrýt v tuto chvíli téměř všechna hraniční pohoří České republiky je pro pár zaměstnanců naprosto nemožné, takže dobrovolníci nám opravdu zásadně pomáhají. Vyráží každý víkend do terénu po předem vyznačených trasách a evidují pobytové znaky velkých šelem. Tato data se pak zpracovávají,“ popsala.

Práci Rysích a Vlčích hlídek vítají i farmáři, například Iva Nováková z bio farmy Michlovka. „Dozvíme se díky tomu, kolik se tady asi pohybuje predátorů. Je pravda, že když tady byla rysice Sára, tak jsme ji znali osobně, protože nám chodila do ohrady jak do lednice, ale naučili jsme se s ní žít,“ vzpomněla.

Díky monitoringu Rysích a Vlčích hlídek vědci zjistí řadu důležitých dat o jednotlivých zvířatech, například o jejich populaci nebo migraci. Farmářům pak informace o výskytu šelem pomáhají lépe ochránit stáda ovcí nebo dobytka.

Spustit audio

Související