Slečna sen je duet Nadi Urbánkové s Karlem Kahovcem, původní verzi nahrál písničkář Tom Paxton

Svižný duet s názvem Slečna sen svedl v roce 1975 k mikrofonu dvojici Naďa Urbánková a Karel Kahovec. Za v té době vlastně dané muzikantské asistence Country Beatu Jiřího Brabce, který skladbě dodal instrumentální šťavnatost.

Naďa Urbánková nazpívala hezky odsýpající duet Slečna sen ve studiu hned třikrát. Dvakrát s ní stál u mikrofonu Karel Kahovec (včetně první nahrávky z roku 1975, která zazní i v našem pořadu), jednou Karel Černoch.

Od původní skladby The Last Thing On My Mind se liší téměř ve všem. Americký písničkář Tom Paxton ji pojal komorněji, jen na jeden hlas (svůj) a s úplně jiným textem. O poznání rozjímavějším.

Napsal jej americký (a na rozdíl od Čech doma skutečně velmi známý) písničkář Tom Paxton už zkraje 60. let (nahrál v roce 1964). Písnička se jmenuje The Last Thing On My Mind a patří dodnes k jeho nejpopulárnějším. 

Vzorem našim zpěvákům stáli jiní američtí kolegové, kteří skladbě vtiskli povědomý countryový nádech - zpěvačka Dolly Parton a její pěvecký partner Porter Wagoner. Hezky, v souladu s hvězdným třpytem, který po většinu kariéry provázel především ženskou polovinu dua. Nicméně úplný originál má v sobě jinou náladu a postrádá countryový nátěr.

Originál písně a českou coververzi můžete porovnat v rubrice Písničky z cizí kapsy.

Spustit audio

Související