Slavný sýr Niva začal v jižních Čechách zrát díky ruskému kozákovi Andreji Charitonovi
Sýr s ušlechtilou modrou plísní se vyrábí na několika místech České republiky. V jižních Čechách je jeho výroba pod označením Niva tradičně spojena s Českým Krumlovem.
Tamní mlékárna s produkováním Nivy započala na přelomu čtyřicátých a padesátých let minulého století a největší zásluhy na tom se připisují ruskému emigrantovi Andreji Charitonovi.
Ten se do Československa dostal v roce 1921 poté, co byl doma jako příslušník kozáckého vojska zajat v občanské válce a převezen do zajateckého tábora na Korsiku. Tam se zřejmě seznámil s francouzskými plísňovými sýry.
V roce 1936 obdržel Charitonov československé státní občanství a začal užívat i počeštěné křestní jméno Ondřej. Žil v Protivíně, kde pracoval ve schwarzenberské mlékárně, později působil jako ředitel družstevní mlékárny v Českých Budějovicích.
V květnu 1945 se mu přihodila nemilá příhoda, protože vojáci Rudé armády se zmocnili jeho automobilu Škoda Popular, a když ho vrátili, nacházel se v dezolátním stavu. V roce 1948 se Charitonov přestěhoval do Českého Krumlova a nadále pracoval v mlékárenském průmyslu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.