Slavný italský časopis o vaření vychází už i v češtině. Vyzkoušejte recept na vánoční perník

4. prosinec 2015

Již od roku 1929 vychází v Itálii kulinářský časopis La Cucina Italiana. Je na trhu číslem jedna v kategorii gastronomie a kuchařky si ho předávají z generace na generaci. Užít si ho ale mohou lidé už i v Čechách.

Šéfredaktorkou české verze časopisu La Cucina Italiana je Kateřina Reimitzová. Říká, že tak spojila své tři lásky. „Miluji žurnalistiku a psaní, můj manžel je šéfkuchař a třetí láskou je italština, protože jsem studovala v Římě,“ prozrazuje.

Ze středomořské kuchyně má podle svých slov nejradši úplně to nejjednodušší. „Těstoviny se sugo di pomodoro. To bych mohla jíst každý den. Italskou kuchyni miluji proto, že stačí tři čerstvé voňavé ingredience, například rajčata, bazalka a domácí těstoviny, a máte skvělé jídlo,“ komentuje.

Pro nadcházející vánoční období doporučuje například ne úplně typicky italskou, ale velmi oblíbenou sladkost – perník.

Italský perník – sladká kořeněná vánoční pochoutka

Suroviny na dva perníky:
150 gramů mandlí ve slupce
150 gramů hladké mouky
150 gramů cukru krupice
100 g kandovaného cedrátu (druh citrusu)
70 gramů kandovaného pomeranče
20 mililitrů medu
15 gramů perníkového koření v prášku
oplatka, moučkový cukr

Připravte si z lepenky dva kruhy o průměru asi 12 centimetrů a výšce 6 centimetrů, vystelte je pečicím papírem. Kandovaný cedrát a pomeranč nakrájejte na kostičky, v troubě mezitím upražte mandle.

V kastrůlku s nepřilnavým povrchem rozpusťte cukr krupici a med se 40 mililitry vody. Jakmile se začne vařit, přidejte kandované ovoce a vše dobře zamíchejte. Odstavte z ohně, přidejte mouku smíchanou s kořením. Poté přimíchejte mandle.

Kruhy z lepenky dejte na plech, oplatkou vyplňte dno. Směs rozdělte na dvě části a vtlačte do forem. Posypte trochou mouky, aby se perník nespálil a pečte 15 až 20 minut na 180 stupňů.

Oba perníky vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Odstraňte lepenku a mouku a posypte moučkovým cukrem.

Spustit audio