Školní zvonění utichlo, začaly maturity. Zkoušku v Česku skládá téměř 80 tisíc studentů

3. květen 2023 08:05

Na středních školách pokračují státní maturity. Celkem je v republice podle dat organizace ministerstva školství Cermat absolvuje téměř 80 tisíc studentů, a to včetně těch, kteří zkoušku opakují. Ve společenském oblečení do školy přišlo i přes sto maturantů strakonického gymnázia.

„Otevíráme hlavní trezor školy, kde je zadávací dokumentace k didaktickým testům. Teď vyndáme z obrovské zapečetěné krabice matematiku,“ ukazuje ředitel gymnázia Miroslav Hlava.

Studenti strakonického gymnázia upřednostnili matematiku asi v polovině případů. Větší část studentů na jihu Čech přitom preferovala angličtinu. „My se dlouhodobě matematice věnujeme a věříme, že v ní je základ. Od nás gymnazisti odchází nejen na humanitní, ale především na přírodovědné i technické obory,“ komentuje ředitel.

Čtěte také

Celé patro gymnázia bylo vyčleněné pro maturitní zkoušky. „Je vypnuté zvonění, aby to nerušilo. Já si myslím, že na všech typech škol je tohle stejné. Je to tak důležitá zkouška, že všichni studenti k tomu přistupují stejně. Je tam notná dávka zodpovědnosti i trochu strachu a obav, jak to dopadne,“ říká komisařka Eva Kalíšková, která na zkoušky dohlíží.

Jedním z maturantů strakonického gymnázia je Adam Novotný. „Doufám, že jsme to všichni zvládli. Pocity mám smíšené, ale spíše se to naklání k pozitivu,“ komentuje.

Dobrý pocit ze zkoušky má i Jolana Chýlíková. „Docela mě to překvapilo. Myslela jsem, že to bude těžší. Úplně lehké to nebylo, ale věřím, že to zvládnu,“ dodává.

Státní maturity budou pokračovat až do čtvrtka. To je zakončí volitelné testy z němčiny, francouzštiny, španělštiny a ruštiny nebo nepovinná těžší zkouška z matematiky.

Spustit audio

Související