Školáci ve Volyni poznali španělské zvyky, historii i jídlo

5. březen 2018

Španělský týden prožili žáci a učitelé základní školy ve Volyni. V hodinách se zaměřili na historii, kulturu i na současné dění v zemi, která jim byla sympatická už proto, že tam nemrzne tolik jako u nás.

Školu navštívila i atašé pro vzdělávání při Španělském velvyslanectví v Praze Pilar Barrero García. Prožila opravdu stylové přivítání. Ve sborovně zněla píseň s refrénem ve španělštině v podání občasného sboru pedagogů. „Spektakulární, za tím vystoupením je vidět spousta práce,“ chválila atašé a obdivovala i pěvecky nadané žáky a dudy.

Ve školní kuchyni zatím koncertovala parta Boženy Ouředníkové. „Dneska vaříme gazpacho, tedy španělskou studenou polévku, k tomu paellu s kuřecími paličkami a jako moučník pomeranč přelitý olivovým olejem s medem a šťávou,“ popsala.

Příprava podle ní zabrala více času než běžné menu. „Hlavně moučník, loupání pomerančů bylo nejhorší. Loupali jsme jich dvě stě a nakrájelo se z toho tři tisíce plátků,“ dodala.

Šéfkuchař Jan Uhlík si španělské recepty vyzkoušel už předtím na soustředění v Praze. „Tam jsme tyhle receptury upravili do dimenzí školní jídelny. Obvykle se vaří v restauraci v menším množství, ale my máme kapacitu kolem osmi set strávníků, tak je to trochu složitější na organizaci a musí se to přizpůsobit,“ vysvětlil.


Španělský týden si užila například žákyně deváté třídy Anežka Šejnová. „Každý dělal prezentaci na určité téma, to nás bavilo, dozvěděli jsme se něco nového a teď se těšíme na to jídlo,“ řekla.

Nechyběl ani výkonný ředitel Asociace školních jídelen Karel Jahoda. „Já si myslím, že spousta států by se mohla učit od nás, jakým způsobem přistupujeme ke školnímu stravování. Na druhou stranu my bychom mohli čerpat inspiraci, co se týče jednoduchosti přípravy jídla a využití čerstvé zeleniny,“ komentoval.

„Daleko lepší než povídat o tom, jak to chodí ve Španělsku, je, aby si to děti prožily, aby zjistily samy na vlastní kůži, jaké jsou zvyky, jak chutná španělské jídlo a podobně,“ zhodnotil na závěr španělský týden ředitel školy Martin Punčochář.

Do Volyně přijela i atašé Španělského velvyslanectví v Praze Pilar Barrero García
autor: Václav Malina
Spustit audio