Škola v příhraničním Gmündu přijala sedmnáct afghánských uprchlíků

24. červen 2016 15:40

V České republice se diskutuje a teoretizuje o integraci uprchlíků. V Rakousku ji už téměř rok zažívají doopravdy. Do rakouských škol byly ze dne na den umístěny desítky mladistvých migrantů, kteří přišli do Rakouska bez rodin.

V obchodní škole v příhraničním Gmündu mají od prosince v každé třídě dva afghánské uprchlíky. Přibližně dvacet mladých lidí se tam pokouší začlenit mezi rakouské studenty.

Skupinu afghánských migrantů má na starost angličtinář Martin Schuster. Schází se s nimi pravidelně a vidí velké pokroky. „Všechno jsme museli nejprve překládat, měli jsme tlumočníka, ale někdy v dubnu nebo květnu jsme ho přestali potřebovat. Všemu, co říkám, rozumí,“ popisuje.

Martin Schuster mladým Afgháncům od začátku pomáhal s běžnými problémy. „Na začátku jsme je museli naučit, jak to v Rakousku chodí, jak jezdí autobusy, že se drží jízdního řádu, nebo že škola začíná ve třičtvrtě na osm. Teď je ramadán a řešili jsme, že se v noci budí na jídlo, pak jdou znovu spát a vstávat v šest nebo v půl sedmé ráno pak není snadné,“ vysvětluje.

Pro celou školu bylo přijetí cizinců zkouškou. Potvrzuje to ředitelka školy Jutta Göschl. „Byla to výzva. Neříkám, že těžká, ale nevěděli jsme, co nás čeká. Bylo to vzrušující, ale musím říct, že to byl hezký úkol, protože víme, že můžeme těm mladým pomoci v jejich situaci a spolu pracovat na dobré integraci,“ říká.

Štefan z druhého ročníku má ve třídě osmnáctiletého Ajuba, chlapec z Afghánistánu našel před nedávnem svou rodinu v Grazu. „Myslím, že to nebyl špatný nápad. Afghánští studenti se u nás dobře integrují, dokonce se učí náš akcent a to je někdy legrační,“ komentuje. Podle učitelů jsou ale i třídy, kde začlenění funguje hůř.

autor: pfr
Spustit audio