Škola je připravena obnovit prezenční výuku prakticky ze dne na den, říká ředitel táborského gymnázia

24. únor 2021 12:37

Školy se sice začaly připravovat na březnový návrat žáků a studentů, plán ale stále ohrožuje špatná epidemická situace. Podle posledních informací se od 1. března obnoví prezenční výuka maturantů, o týden později by se do základních škol měli vrátit i žáci 9. tříd. 

Podmínkou je ale testování studentů i pedagogů antigenními testy, které ale podle odborníků (např. bývalý národní koordinátor testování Marián Hajdúch) neodhalí onemocnění u bezpříznakových. Pochybnosti o otevření škol mají někteří ředitelé i studenti.

Stanislav Novák je v posledním ročníku táborského Gymnázia Pierra de Coubertina. Kromě maturity se připravuje i na přijímací zkoušky na medicínu:

„Určitě bych se radši vrátil do školy, protože jednak je příprava na maturitu ve škole daleko jednodušší a dá se říct, že i efektivnější, ale například když se učím na přijímací zkoušky, je výhoda mít více volného času,“ říká student.

A veřejnou diskusi o tom, kdy a za jakých podmínek se znovu otevřou školy pozorně sleduje i maturantka Barbora Nováková, která doufá, že už nebudou žádné další změny v podobě maturitních zkoušek: „Těch už bylo dost a je to hlavní věc, která mě nejvíc udržuje v nějaké nepohodě.“

Gymnázium Pierra de Coubertina je podle ředitele Petra Nývlta připraveno obnovit prezenční výuku prakticky ze dne na den:

„V současné době je to přemítání nad tím, jak budeme pokračovat dál a čekáme trpělivě na to, co vláda a ministerstvo nakonec zveřejní a zašlou do škol, protože těch pokusů o návrat a řečí bylo mnoho, ale skutečnost je neustále jiná. Světlo na konci tunelu se nám stále oddaluje," konstatuje ředitel gymnázia Petr Nývlt, podle kterého ale na prvním místě stále zůstává bezpečnost studentů i samotných učitelů.

Celou reportáž Jana Kopřivy si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio