Škody způsobené povodněmi se v některých jihočeských obcích vyšplhaly až na dva miliony korun

9. červenec 2009

Ve Vodňanech a přilehlých obcích způsobila nedávná povodeň škody za téměř dva miliony korun. Při trvalejších či přívalových deštích zde působí problémy nejenom řeka Blanice, ale také menší vodní toky, za jejichž stav zodpovídá Zemědělská vodohospodářská správa.

Starosta Vodňan Václav Heřman proto dnes dopoledne jednal se zástupcem Zemědělské vodohospodářské správy: "Jednání se týkalo stavu některých toků na našem území. Chtěl jsem se zeptat na způsoby řešení, abychom v budoucnu zabránili škodám. Hlavně mě zajímalo okolí Bílska, Budyně, Svinětic a dalších obcí."

Voda na rozvodněných řekách už opadla a také obce na jihu Čech sčítají v těchto dnech škody, které povodeň napáchala. Konkrétně v Putimi na Písecku musí řešit opravy za dva miliony korun. Podrobnosti Českému rozhlasu řekl tajemník Obecního úřadu Petr Matouš: "Největšími položkami jsou asfaltová a nezpevněná komunikace, voda nám vzala i jeden můstek. To vše se nyní bude řešit v návaznosti na podmínky přidělených financí."

Realizaci protipovodňových opatření na některých vodních tocích, které při povodních způsobují nemalé škody na majetku, pozdrželo schválení památkářů a také ministerstva životního prostředí. Výstavbě protipovodňových opatření na jihu Čech v mnohých případech brání výskyt chráněných živočichů, jako je například ledňáček nebo velevrub malířský.

Jak dodal ředitel sekce správy Povodí Vltavy Petr Kubala, tato omezení nejsou v mnoha případech opodstatněná: "Ledňáček má vymezené určité oblasti ke hnízdění a myslím si, že kolegové z ochrany přírody velmi dobře tyto oblasti zmapovali a zdokumentovali. Pokud je nezbytné v těchto oblastech něco realizovat, tak se vždy nějaké řešení ve prospěch ledňáčka najde."

Například v zájmu ochrany obcí na dolním toku Lužnice v Jihočeském kraji podle Kubaly Povodí Vltavy raději zaplatilo pokutu, aby práce mohly pokračovat: "Nejsou přesně naplňovány požadavky vodního zákona a zákona o ochraně přírody a krajiny. Všichni jsou si vědomi toho, že je potřeba tyto dva zákony vůči sobě podrobněji vymezit. To je i předmětem připravované novely vodního zákona."

Spustit audio