Škody v zemědělství již převýšily miliardu

18. září 2002

Srpnové povodně způsobily v jižních Čechách zemědělské prvovýrobě škody přes miliardu korun. Ředitelka regionální agrární komory v Českých Budějovicích Hana Hricová dnes ČTK řekla, že v rostlinné výrobě dosáhly škody 900 milionů korun a v živočišné výrobě zhruba 110 milionů korun, z nichž asi 100 milionů představují škody na rybách.

Velká voda napáchala škody také v lesích. Ty se v jižních Čechách odhadují na 104 milionů korun. "Potravinářské podniky vyčíslily škody na zásobách, stavbách a strojích na 500 milionů korun. Postiženy byly mimo jiné mlýny Bratři Zátkové, pivovar Eggenberg v Českém Krumlově a Budějovický měšťanský pivovar," uvedla Hricová.

Doplnila, že jen v okrese České Budějovice požádalo stát o pomoc 148 fyzických a právnických osob ze zemědělství. V okrese bylo podle Hricové zcela zničeno 2455 hektarů polních kultur a silně poškozeno bylo 10.284 hektarů. Nejhůře postiženy byly Zemědělský podnik Malše Roudné, Zemědělské družstvo Planá a Zemědělské družstvo Hosín. "Malše Roudné již od ministerstva zemědělství získalo 1,8 milionu korun a ZD Hosín 300.000 korun," připomněla Hricová.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio