Sklad nelegálního odpadu ve Starém Městě je prázdný

17. květen 2019

Sklad ve Starém Městě u Frýdku-Místku, kam polská firma nelegálně navezla 650 tun odpadů, je prázdný. Vyhlášení havárie bylo ukončeno.

Sanace stála osm milionů korun. Město chce finanční pomoc od státu, řekl dnes novinářům primátor Michal Pobucký (ČSSD). Během takzvaného předávacího dne byl vyprázdněný objekt předán vlastníkovi.

„Areál je prázdný, předali jsme ho majiteli, který ho vlastní. Není v něm už ani jeden sud s nějakým nebezpečným odpadem. Drtivá většina těch odpadů už byla odvezena na spalovny, do koncových zařízení,“ uvedl Pobucký.

Podle něj zbývá jediný kamion se zhruba 15 tunami odpadu, který je uskladněný. I tento odpad by měl být do konce května zlikvidován.

Kdo to celé zaplatí

Nelegální odpad město odhalilo v lednu a podle Pobuckého se situaci podařilo vyřešit v rekordním čase. „Pro nás jako pro město to nekončí, protože celkové náklady se pohybují kolem osmi milionů korun. Už jsme dostali první fakturu za dva miliony korun, kterou už jsme proplatili. My to celé uhradíme a jednáme i nadále se státem, s ministerstvem životního prostředí a snažíme se najít cesty, jak by to neplatili občané města Frýdku-Místku, protože my jsme sanaci udělat museli, protože tady byl vyhlášen stav ohrožení,“ uvedl Pobucký.

Sklad má být vyklizen do 10 pracovních dní. Ve skladu je více než 2,5 tisíce barelů s hořlavinami

O likvidaci odpadů se starala společnost Aquatest, která s odvozem začala v březnu. „Na začátku jsme tady měli chemiky a firmu s manipulační technikou a dělníky a začal se třídit obsah skladu. Poté, co se vyhodnotilo, kolik a jakých nebezpečných odpadů tady je, začalo se pracovat na vyhledávání koncových zařízení a následně se začal organizovat vývoz,“ shrnul postup prací projektový manažer firmy Libor Dostál. Podle něj byla likvidace bez problémů a nebylo při ní ohroženo životní prostředí.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související