Skipasy na rakouském Sternsteinu mírně podraží, ale čeští lyžaři budou mít lepší zázemí

29. říjen 2013

Čeští lyžaři se čím dál častěji vydávají na rakouské sjezdovky, které leží nedaleko hranic. Takovým místem je například lyžařský areál Sternstein, který se nachází jen pět kilometrů od Vyššího Brodu. Nadmořská výška se pohybuje od 800 do1100 metrů.

„Několikrát jsme samozřejmě lyžovali na české straně, ale chtěli jsme vyzkoušet něco jiného a finančně to porovnat. Máme malé děti, ale není to nijak prudké, přitom je to dlouhé,“ pochvalovala si v lednu maminka sedmileté Sáry.

Do začátku nové sezony zbývá ještě víc než měsíc, zatím jsou sjezdovky zelené. Sternastein letos neprošel žádnými velkými změnami, několik novinek ale na návštěvníky přeci jen čeká.

„Na Sternstein jezdí čím dál víc českých lyžařů, tak se rozhodli, že se budou snažit Čechům ještě víc vyhovět. Zvyšují počty česky hovořících instruktorů v lyžařské škole, najímají do restaurace česky hovořící personál. Jediný cíl je, aby se tu Češi cítili jako doma,“ říká Martin Řezáč, který zastupuje areál Sternstein na české straně.

Podle statistik je poměr Čechů a Rakušanů, kteří do areálu jezdí, vyrovnaný. V některých obdobích, jako jsou například jarní prázdniny, ale Češi jednoznačně dominují.

Rodiny z obou zemí si velmi oblíbily místní kabinkovou lanovku. Je ideální pro malé děti, které ještě neumí pořádně nasednout na vlek. Navíc je krytá, což se vyplatí při nepříznivém počasí.

„V Rakousku každý rok upravují cenu skipasů podle inflace, cen energií a tak dále. Na Sternsteinu se tomu nevyhnuli ani letos, ceny stouply zhruba o tři procenta, jednodenní skipas podražil o euro,“ uvádí Řezáč.

„V Rakousku mají takovou filozofii, že celý areál raději kvalitně vysněží, než aby se předháněli, kdo otevře o týden dřív, nebo později. Zimní sezona začíná vždycky na přelomu listopadu a prosince, pokud to přírodní podmínky umožňují,“ vysvětluje Řezáč.

Když bude na konci listopadu mrznout tak, aby mohli na Sternsteinu zasněžovat alespoň týden v kuse, mohli by si lidé zalyžovat už na Mikuláše.

autoři: Iva Menšíková , Romana Lehmannová
Spustit audio