Skiareály na Šumavě zahajují zasněžování. Je to o dva týdny později než loni

30. listopad 2019 08:31

Skiareály o víkendu na přelomu listopadu a prosince spustí sněžná děla. Umožní jim to ochlazení, které má podle meteorologů přinést stabilnější teploty pod nulou.

Kvůli teplému listopadu se ve srovnání s loňskem posunul začátek zasněžování o dva týdny. Platí to například v lyžařském areálu na šumavském Zadově.

„Samozřejmě, čekáme na to, sledujeme předpovědi několikrát denně, je to pro nás alfa omega, co se týká nasazení lidí, musíme dopředu počítat, kdo kde kdy má být, a jsme v tuto chvíli plně připraveni. Teď to vypadá, že první ochlazení by mohlo trvat čtyři dny, pak zase oteplení, uvidíme,“ říká ředitel lyžařského areálu na Zadově Luděk Sáska.

Kromě počasí je důležité zajistit i dostatek lidí na obsluhu lanovek, restauračních provozů, případně na zasněžování a další pozice. Je třeba sehnat přes čtyřicet brigádníků.

„Jsou to lidé, kteří po zbytek roku mají nějakou jinou práci a nám jsou věrní na zimu. Mají třeba nějaké zaměstnání, které jim nedovoluje jejich profesi vykonávat v zimě, a nechtějí ležet doma, takže jdou sem. Je to velké množství lidí, dát je dohromady je někdy složité, je to hodně živý proces,“ dodává Luděk Sáska.

Čtěte také

Nábor brigádníků na zimní sezónu začíná na Zadově už v létě. Díky tomu mají v současné době kádr pokrytý. Kvůli práci na horách se z Prahy na Zadov přestěhoval Jan Smetana. „Vždycky jsem chtěl dělat na horách, ale jako Pražákovi se mi to moc nedařilo. Když jsem se dostal sem, šel jsem hned zažádat o práci. Přes léto vyrábíme s kamarádem zmrzliny a tady jsem na zimní sezónu,“ vysvětluje.

Bez brigádníků se neobejde ani místní lyžařská škola. „Snažíme se oslovit především studenty, protože nejsou tak vázaní ostatními pracovními povinnostmi. Někteří takhle vyplní třeba volno o zkouškovém,“ potvrzuje provozovatelka školy Šárka Sásková.

Lyžovat by se mohlo na Zadově už v příštím týdnu. V případě, že bude přát ideální mrazivé počasí, sjezdovky lze pomocí výkonné techniky zasněžit během tří až čtyř dnů.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související