Skiareály na Šumavě hlásí nejlepší podmínky za posledních několik let

8. únor 2019 14:54

Nejlepší sezónu za posledních několik let zažívají skiareály na Šumavě. Díky množství sněhu mají lyžaři vynikající podmínky pro sjezdové i běžecké lyžování.

Ve skiareálu Lipno tak dobrou sezónu za posledních třináct let nepamatují. Tento týden navíc čelí návalu lyžařů, protože začal první turnus jarních prázdnin. Otevřeno mají všech 12 kilometrů sjezdovek, na kterých leží zhruba metr sněhu.

To je podle mluvčího skiareálu Vojena Smíška dostatečná zásoba i pro případné oteplení, které na víkend hlásí meteorologové. „Myslím si, že to nijak nepocítíme. V provozu jsou i ty zábavné části skiareálu, tedy měřený slalom, snowpark, který je i pro začátečníky, a také skicrossová trať, letos je rozšířená na dvě paralelní trasy a jedna z nich, která je určena dětem, vede skrz tunel, což je obrovský zážitek,“ doplňuje.

Na rakouské straně Šumavy jsou sněhové podmínky ještě o něco lepší, a to jak na Hochfichtu, tak na Sternsteinu. Přírodní sníh místy dosahuje výšky až dvou metrů. Na Hochfichtu jsou proto v provozu všechny sjezdovky v délce 21 kilometrů.

„V provozu jsou všechna přepravní zařízení. V těchto dnech je plno, je tady hodně Čechů, možná rekordní zájem, takže provozovatelé na rakouské straně Šumavy jsou spokojeni,“ potvrzuje mluvčí skiareálů Martin Řezáč.

Údržba stop pro běžkaře stojí tisíce denně. Pro zpoplatnění zatím chybí systém

Běžkaři

Natankovat, zahřát rolbu a vyrazit zhruba na pětihodinovou cestu. Tenhle rituál absolvuje rolbař Luděk Švejda i několikrát týdně. V okolí Schwarzenberského kanálu na Šumavě se více než 25 let stará o stopy pro běžecké lyžování, dělá to ve svém volnu.

Pozadu nezůstává ani lyžařský areál Zadov, kde leží od 65 do 100 centimetrů sněhu. Podle vedoucího provozu Petra Vondraše jezdí všechny lanovky a vleky, jak na Zadově, tak na Churáňově.

Situace přeje i běžeckému lyžování, i když běžkaře může trochu potrápit avizované oteplení. Na Zadově k 50 kilometrům upravených stop v okolí lyžařského areálu nově přibyla ještě třicetikilometrová trasa do Stach.

Na rakouské straně Šumavy jsou pro běžkaře nejlepší podmínky v oblasti Schönebenu, kde rolbaři každý den upravují 60 kilometrů tratí pro klasický styl i bruslení.

Kolem Schwarzenberského kanálu jsou projeté všechny trasy v délce 55 kilometrů. Aktuální stav běžeckých stop na Šumavě si zájemci mohou ověřit na webu bilastopa.cz.

Spustit audio

Související