Skauti uklidili nepoužívaný hřbitov v obci Klášter. Budou sem přesunuty sedmdesát let staré ostatky

16. červenec 2019 12:41

O hřbitov v obci Klášter u Nové Bystřice se desítky let nikdo nestaral, od padesátých let minulého století už se tam nepohřbívá.

Skauti nyní očišťují hroby, trhají vysokou trávu nebo štípají náletové dřeviny. „Kontaktovali jsme starostu z Nové Bytřice, protože jsme chtěli do programu zařadit nějakou pomoc v okolí, abychom to tu lépe poznali,“ vysvětluje motivaci skautů jejich vedoucí Kateřina Černá.

Na hřbitově pohřbívali do druhé světové války své nebožtíky také lidé z obce Blata, ke konci druhé války jim to ale znemožnili příslušníci Rudé armády, kteří si nedaleko vybudovali zajatecký tábor.

Nedaleko Landštejna můžete navštívit kostel, který je starší než sám hrad

Kostel svatého Jana Křtitele v Pomezí

Kostel svatého Jana Křtitele v Pomezí je starší, než sám hrad Landštejn. Dochovaly se v něm původní fresky a archeologové odhalili i některé přestavby.

Lidé z Blat proto improvizovaně začali své mrtvé pohřbívat u křížku u cesty. „Dříve tam byla loučka, nyní je to pole, a proto jsme se rozhodli ostatky přemístit sem a dokončit jejich poslední cestu,“ vysvětluje archeolog Tomáš Pancíř. Právě on loni v létě na základě výpovědi pamětnice improvizované hroby našel.

Město Nová Bystřice se rozhodlo zajistit mrtvým důstojné rozloučení. „Chtěli bychom to udělat k pětasedmdesátému výročí konce druhé světové války. Bude se konat mše a průvod z místa, kde byli nalezeni, až ke Klášteru,“ dodává tajemník Nové Bystřice Rudolf Hubinger.

Spustit audio

Související