Skauti rozvezli Betlémské světlo. Někde ho uchovají až do Štědrého dne

22. prosinec 2019 14:47

Po celém Česku se šíří Betlémské světlo. V sobotu ho vlaky z Brna rozvezli skauti. Na nádražích na ně čekaly desítky dalších, aby si připálili svíčky ve svých lucernách. Někde už Betlémské světlo stihli předat i sousedům, jinde budou plamínek uchovávat až do Štědrého dne.

Na jindřichohradeckém vlakovém nádraží vyhlížely v sobotu dopoledne vlak s Betlémským světlem desítky skautů. Byla mezi nimi Nikola Dvořáková z jindřichohradeckého střediska Zlatá růže. „Máme lucerničky, svíčky v zavařovacích sklenicích, aby nám nezhasly, máme s sebou špejle na připálení a každý si ponese svou svíčku,“ popisovala.

Betlémské světlo do Jindřichova Hradce přivezli vlakem z Brna plzeňští skauti. Na jeho předání mnoha zájemcům měli jenom pár minut.

Tradičně pro Betlémské světlo do Jindřichova Hradce jezdí i skauti ze Strmilova. Ti také byli jedni z prvních v okrese, kteří ho už v sobotu v podvečer předali dál.

Pravidelně si plamínek Betlémského světla chodí ve Strmilově od skautů vyzvednout učitelka Martina Podroužková. „Doufám, že přinese štěstí a pokoj všem doma a zdraví a pohodu. Každý rok se ho snažím uchovávat až do Nového roku,“ řekla.

Zatímco lidé ve Strmilově už mají Betlémské světlo doma, v Jindřichově Hradci ho od skautů dostanou 23. prosince a v Pluhově Žďáru si na něj počkají do Štědrého dne. „My Betlémské roznášíme před večeří na Štědrý den večer,“ vysvětlil Prokop Horyna, který do skautu chodí prvním rokem.

Spustit audio

Související