Skauti přivezli Betlémské světlo jako první do Českých Budějovic

17. prosinec 2018 14:02

Betlémské světlo už je v České republice. V sobotu večer ho z rakouského Lince do Českých Budějovic přivezli skauti a v pondělí večer ještě zástupci Českého rozhlasu.

Tradici šíření světla zažehnutého v jeskyni narození Ježíše Krista v Betlémě založila před víc než třiceti lety rakouská veřejnoprávní televize a rozhlas. K nám se poprvé dostalo po pádu železné opony v roce 1989.

Skauti přijeli s Betlémským světlem v sobotu vlakem v červených barvách rakouských drah. Rozsvícený plamínek nesl například muž s přezdívkou Charlie. Jeho lucernu zdobil skautský symbol. „To je lilie, symbol skautské čistoty,“ vysvětlil.

Při příjezdu Betlémského světla zněly koledy

Skautská výprava se v Budějovicích rozdělila, plzeňští skauti pokračovali dalším vlakem. „Budějovice jsou první, kde se světlo nyní distribuuje. Dále se bude rozdávat za pomoci mimo jiné skautů z Brna. V Linci jsme samozřejmě nebyli jenom my z Českých Budějovic, ale byli tam skauti z celé České republiky,“ dodal Tomáš Kadlec.

Betlémské světlo vnímá jako symbol míru. „Má to tradiční hodnotu toho, že Junák jakožto český skaut zažívá třicet let od obnovení. V podstatě čtrnáct dní poté, co byl Junák před třiceti lety obnoven, Betlémské světlo přivezli tehdejší skauti sem do Českých Budějovic, kde ho vítalo na náměstí pět tisíc lidí. Od té doby je vnímáno jako symbol otevřených hranic a demokracie,“ komentoval.

Šermíř David přivezl do Budějovic Betlémské světlo, přijďte si pro plamínek

Z hornorakouského Lince vozí každoročně do Budějovic Betlémské světlo redaktor Českého rozhlasu Filip Černý. Tentokrát mu pomohl světlonoš David

Už po dvaatřicáté doputovalo do rakouského Lince Betlémské světlo. V pondělí odpoledne ho tu předali veřejnosti. Stejně jako v minulých letech u toho nechyběl redaktor Českého rozhlasu České Budějovice Filip Černý.

Od nedělního rána putuje plamínek zažehnutý v jeskyni narození Ježíše Krista v Betlémě z Českých Budějovic a hlavně Brna do dalších českých měst. Symbol klidu, míru a přátelství přivítají lidé slavnostně v katedrálách v Praze, Brně a Olomouci.

Předání Betlémského světla se uskuteční také v českobudějovické katedrále svatého Mikuláše v úterý odpoledne. Přímý přenos uslyšíte na vlnách Českého rozhlasu České Budějovice.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související