Skály, zřícenina hradu i oblíbený výletní hostinec. Vrch Rabštejn láká turisty i horolezce

17. září 2022

Rozlehlá mýtina v lese s horskou chatou, místo dobře přístupné po turistické trase ze sedla Skřítek, skály oblíbené turisty i horolezci a zřícenina menšího středověkého, později rozšířeného hradu. To je vrch jménem Rabštejn na Šumpersku v Olomouckém kraji.

Kopec Rabštejn a zřícenina stejnojmenného hradu se nachází přibližně dvanáct kilometrů od Šumperka. Nejbližší vesnicí a jedním z klasických výchozích bodů je Bedřichov, místní část Oskavy.

Od tamní lesovny vede na Rabštejn turistická trasa po červené značce, která na necelých třech kilometrech překonává více než tři sta výškových metrů. Pokud by si na tento poměrně strmý úsek někdo netroufal, nabízí se i asfaltová cesta s mírným stoupáním podél řeky Oskavy a jejích vodopádů.

V zimě je Rabštejn díky upraveným trasám vyhledávaným cílem běžkařů. Ti se k němu dostanou buď ze sedla Skřítek, nebo z hlavní jesenické běžkařské magistrály od rozcestníku Hvězda. Na kolech mohou zase lidé využít značených cyklotras z Uničova nebo z Rýmařova.

Po celý rok je Rabštejn základnou horolezců, pro které je největší lezeckou oblastí na severní Moravě. Nabízí více než dvě stovky lezeckých tras všech možných obtížností, takže uspokojí začátečníky i zkušené lezce. Ti zároveň skály na vrcholu často využívají pro trénink na vysokohorské výstupy.

Nejvýše položený hrad na Moravě

Ke skalám a ke zřícenině hradu vede slepá cesta od louky, kde se nachází horská turistická chata Rabštejn s poctivou domácí kuchyní. Na přilehlé louce je zejména v létě oblíbené stanovaní, které využívají jak horolezci, tak běžní turisté.

Samotný hrad byl postaven na vrcholu rozeklaných skalních bloků, které sami o sobě vypadají jako strážné věže. První zmínky o něm se datují k začátku 14. století. V historii byl důležitým centrem celého regionu. Zajímavostí je, že se jednalo o nejvýše položený hrad na Moravě. Z vrcholu se otevírají výhledy na hanáckou nížinu, na druhé straně pak na jesenické hory.

Poslední zpráva o tom, že je hrad obýván, pochází z roku 1693. Následně byl patrně zcela opuštěn a v polovině 18. století už byl hrad definitivně pustý. Zdivo pomalu rozebrali jako stavební materiál obyvatelé blízkého Bedřichova a zkázu dokonal čas. Dodnes je ale možné ve zbylém zdivu vidět pozoruhodné stavební detaily.

Na konci 19. století se pak oblast Rabštejna stala vyhledávaným turistickým cílem, což vedlo i k přestavbě někdejší hájovny na hostinec. Ten s několika přestávkami slouží turistům dodnes, přičemž naposledy prošel velkou rekonstrukcí v letech 2002 až 2005 poté, co objekt vyhořel.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio