Skalní útvar v Libochovanech připomíná ďáblovy drápy. Je z netypické oranžové ortoruly

12. březen 2023

V Libochovanech se z labského nábřeží vydáme po žluté turistické značce a zároveň Naučné stezce Libochovany směrem k Ďáblovu drápu. Za pátým zastavením odbočíme doleva na vyšlapanou lesní pěšinu. Už cestou uvidíme spoustu nádherných kusů oranžové ortoruly a mineme také lom, kde se ortorula v 19. století těžila. Sloužila jak ve stavebnictví, tak k výrobě skla, protože obsahuje spoustu křemene.

Vrchol asi patnáctimetrové skály zvané Ďáblův dráp se skládá z několika ostrých hrotů, které skutečně připomínají drápy. Na nejvyšším vrcholovém bloku jsou pak vidět záhadné prohlubně. Opravdu vypadají, jako by se do skály strašlivou silou zaryly drápy nějakého démona. Ďáblův dráp je ale také někdy nazýván „runový kámen“, protože prohlubně připomínají runové písmo.

Výhled z vrcholového skaliska

Vrcholové části Ďáblova drápu jsou pozoruhodně lesklé a hladké, připomínají naleštěnou žulu. Ostatně hornina ortorula je žule opravdu podobná. Lesklý povrch je tvořen tak zvaným pouštním lakem, tedy tenkou vrstvou minerálů, která se na povrchu skal vytvořila vzlínáním vodních roztoků s rozpuštěnými minerály. Tento jev se vyskytuje právě v pouštních oblastech, odtud tedy ten název. Nahoře na skále nerostou žádné mechy ani lišejníky, na hladkém povrchu se zkrátka nemají čeho chytit.

Jedna z pověstí vypráví o tom, že na místě spolu zápasili dva muži. Do sporu se zapojil ďábel a oba muže proti sobě popichoval. Tím ale obrátil jejich hněv proti sobě. Nakonec zbaběle prchnul a při útěku zaťal své drápy do skály.

autor: Eva Bucharová | zdroj: Jiří Svoboda – Zázračné České středohoří
Spustit audio