Skála nad řekou Malší u Plavu láká místní i turisty, začaly tu ale padat kameny

19. březen 2017

Údolí řeky Malše nedaleko obce Plav je už od 30. let minulého století velice známou a hojně navštěvovanou chatařskou a výletní oblastí. Dalším důvodem pro výlet do těchto končin je i technická památka Železné rechle. Cesta těmito místy ale nebyla v posledních měsících příliš bezpečná.

Svatý Jan Nepomucký, který stojí na vrcholu takřka dvacetimetrového skalního masivu nad železnými rechlemi, má od těchto dní o společnost postaráno. Jeho společníky se stali horolezci zavěšeni na skále se sbíječkami.

Ti zajišťují, že do jedné z nejstarších a nejvyhlášenějších chatařských oblastí pár kilometrů od Českých Budějovic se už od příštího měsíce dostanete bezpečněji. „Skála byla v rizikovém stavu, hrozilo, že by se v budoucnu mohly zřítit nějaké bloky. Určité bloky musely být odtěženy právě z hlediska náletů, které ty bloky oddělovaly,“ říká Filip Sedláček, vedoucí specializované firmy, která sanuje skálu nad srázem řeky Malše.

Sanace skály je podobná jako v Českém Krumlově. „Nahoře bude ochranné zábradlí pro lidi, protože je tam vyhlídka se sochou Jana Nepomuckého a je tady docela rušno, zvlášť v letním období. Dále skálu standardně pokryjeme ocelovými sítěmi a bude přikotvena, co nejvíce to půjde,“ popisuje Filip Sedláček.

První známky sesuvu a odpadávání kamenů zaznamenali lidé v únoru loňského roku. „Místní chataři mi oznámili, že tam začaly odpadávat kameny ze skály. Od té doby jsme s tím začali něco dělat, zajišťovali jsme firmy a spojili jsme se s Povodím,“ upřesňuje Oldřiška Rybolová, starostka obce Plav.

Podle sdělení Povodí Vltavy bude celá sanace skály stát 1 milion 800 tisíc korun. „Znamená to pro nás, že se zajistí bezpečný pohyb osob a cyklistů, kteří hojně využívají tu lávku. Chataři i turisté si zvykli tam chodit během celého roku. Ta lokalita je hodně navštěvovaná, je to moc hezká procházka v nivě řeky Malše. Cesta se navíc rozšíří a bude to i pohodlnější,“ dodává starostka.

Kvůli úpravám bude cesta přes řeku do Doudleb nebo naopak zpět do Plavu uzavřená asi do konce dubna.

Spustit audio