Silvestr stál město Prachatice desetitisíce korun. Shořelo několik košů a kontejnerů

12. leden 2018

Silvestrovské petardy se městu Prachatice prodraží. Pracovníci Technických služeb sečetli škody, které způsobila zábavní pyrotechnika na městském mobiliáři. Nejvíc poškodila kontejnery a odpadkové koše. Kdo je viníkem, zjišťuje policie.

„V Národní ulici se asi od nějaké pyrotechniky vznítil uložený papír a požár zničil dva kontejnery. Jeden má hodnotu 11 tisíc. Potom jsme měli škodu na kontejneru na Horním náměstí, který byl poškozen vlivem petardy vhozené do nádoby,“ popisuje jednatel Technických služeb města Rostislav Eichner.

Další „zábavou“ bylo podle něj házení pyrotechniky do odpadkových košů. „Pyrotechnika ten koš zničí. Jeden koš stojí zhruba 1100 korun, vyměňovali jsme jich asi devět,“ říká.

Jenom na materiálu, tedy na nádobách, zaplatí město Prachatice za silvestrovskou noc zhruba 43 tisíc korun bez daně. „K tomu by se měla samozřejmě počítat nějaká práce,“ dodává Rostislav Eichner.

Podpalováním nádob na odpady se v Prachaticích zabývá policie. „Případ policisté prověřují jako přestupek na úseku požární ochrany. Policisté si vyžádají stanovisko od hasičů k příčině vzniku požáru,“ uvádí policejní mluvčí Martina Joklová.

Starosta Prachatic Martin Malý vzkazuje: „Koš na odpadky nebo kontejner je naším společným majetkem a někdo to potom musí zaplatit. Platíme to z rozpočtu města Prachatice, ale ty peníze jsme mohli věnovat třeba na něco jiného a zase trochu zvelebit město. Strašně mě to mrzí, mám pocit, že jsou to nějací mladí lidé, kteří si tím něco dokazují. Nevím co.“

autor: Václav Malina
Spustit audio