Silný vítr znovu zaměstnal energetiky. V Holubově spadlé stromy zničily vedení vysokého napětí

25. únor 2020 07:27

Tisíce lidí po celé zemi se kvůli následkům silného větru v pondělí znovu ocitly bez dodávek elektřiny. Například obce pod horou Kleť na Českokrumlovsku zažily ještě větší poryvy než při vichřici Sabine před dvěma týdny.

Stromy popadaly nejen na vedení vysokého napětí, ale například i na zahrady rodinných domů. V obci Holubov od pondělního rána technici opravovali stržené dráty v délce stovek metrů.

Nedaleko středu obce některé stromy z aleje popadaly na dráty. „Jsou potrhané všechny vodiče, zohybané konzole a poničené izolátory. Jsou to dvě pole přetrhaných vodičů, takže asi 180 metrů,“ popisoval vedoucí techniků Václav Douda.

Na místo musely vyjet dvě čety pracovníků, tedy celkem osm techniků. „Na plošině demontují vodiče, abychom mohli namontovat nové závěsné izolátory a zpátky sešponovat vodiče do původního stavu. Musí porovnat konzoli, protože ta je celá pootočená a na další plošině rovnají konzole na trafostanici,“ vysvětlil Václav Douda.

Čtěte také

Další práce čekala techniky na lince nízkého napětí u příjezdové silnice do Holubova. „Tam to bude trochu složitější, protože se musí dopravit nový sloup, postavit a zajistit a vyměnit konzole. Tam je to potrhané mnohem víc,“ dodal vedoucí.

Podle starosty Holubova Romana Kudláčka byly poryvy větru silnější než před dvěma týdny při vichřici Sabine. „Zůstaly nám popadané stromy na vozovce a sebralo to část střechy rodinného domku, máme zhruba sto lidí bez proudu,“ uvedl.

Další silně postiženou oblastí na jihu Čech bylo Táborsko. Tam se kvůli stromu spadlému na vedení vysokého napětí ocitlo bez proudu asi 600 domácností a firem.

Spustit audio

Související