Silnice ze Zadní Zvonkové k hraničnímu přechodu do Rakouska má být přes noc uzavřená

12. listopad 2019 08:25

Příhraniční obce z Čech, Rakouska i Bavorska protestují proti nočnímu uzavření silnice, která vede ze Zadní Zvonkové na Šumavě k hraničnímu přechodu Schöneben. Opatření má začít platit od příštího roku.

Rozhodl o něm krajský úřad při procesu stavebního povolení. Jihočeský kraj komunikaci v celé délce od Nové Pece už delší dobu opravuje. Obce z pohraničí se teď ale opatření brání a tvrdí, že zavedení zákazu by mělo předcházet měření dopravní zátěže.

„Podle judikatury nejvyššího správního soudu se domníváme, že samotné stavební povolení nemůže určovat režim provozu na té komunikaci a že ho má jednoznačně stanovit Silniční správní úřad jako opatření obecné povahy. To se nestalo a my budeme v tom případě iniciovat to, aby opatření obecné povahy bylo přijato,“ vysvětluje starosta Horní Plané Jiří Hůlka.

Silnice je zásadní pro obyvatele obcí v okolí Lipna. Podle Jiřího Hůlky navíc zákaz jízdy od 22. do 6. hodiny vznikl kvůli úřednické chybě. „Technická omezení se dostala před požadavek pětiletého monitoringu, zda je vůbec nutné takovéto opatření přijmout. Je to, jako kdyby chirurg operoval bez předešlého vyšetření pacienta. Ta cesta je velmi důležitá pro téměř všechny, kdo pracují v Rakousku a Bavorsku,“ připomíná.

Čtěte také

Za přehnanou označil noční uzavírku i krajský radní pro dopravu Jiří Švec. „Musím říct, že je vůle to odstranit. To vnímám na všech frontách, jak u samosprávy, tak státní správy, a hledá se jenom nějaké legální řešení. Osobně si myslím, že je to samozřejmě nesmysl postavit za 170 milionů silnici a pak omezit její užívání,“ uvádí.

Noční uzavírka má chránit zvěř a chráněné živočichy. Podle průzkumů ale provoz na silnici po setmění není nijak významný. „My tam neevidujeme střety s chráněnými živočichy,“ potvrzuje mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Situací se teď bude zabývat ministerstvo dopravy, protože proti stavebnímu povolení se odvolal jeden člověk. Poté by o provozu měl rozhodnout městský úřad v Českém Krumlově. Do té doby je pro osobní auta silnice otevřená, v daném úseku se smí ale jezdit jen rychlostí 40 kilometrů v hodině.

Spustit audio

Související