Silné noční srážky zvýšily hladiny řek

3. leden 2003

Na několika místech okresů Prachatice a Strakonice v současné době zaplavuje voda už i silnice. Některé úseky musely být uzavřeny. Je tomu tak například mezi Čejeticemi a Štěkní na Strakonicku, kde problémy způsobuje rozlitá Otava. S vodou na silnici musíte počítat také mezi Pracejovicemi a Katovicemi, kde se dá projet se zvýšenou opatrností. Na Prachaticku mají silničáři problémy mezi Kratošínem a Záblatím. Tato silnice je kvůli vodě uzavřena.

0:00
/
0:00

Na Šumavě včera a v noci napršelo zhruba 60 milimetrů srážek. Jihočeští hasiči se v noci potýkali především s následky vichřice. Na vzestupu je v současnosti horní tok Vltavy, kde platí 2. stupeň povodňové aktivity a očekáván je mírný vzestup. Na Lužnici platí 1. stupeň a na Lásenici 2. Trojka platí také na Otavě ve Strakonicích a na Dyji v Dačicích.

Jihočeští hasiči však kvůli čerpání vody vyjížděli dvakrát pouze na Jindřichohradecku. Jinak se potýkaly především s následky noční vichřice. Ta na území celého jihočeského kraje vyvrátila desítky stromů. Situace byla nejhorší na Českobudějovicku a Prachaticku. Převážně šlo ale o stromy spadlé na silnici. Jednou z mála vyjímek byl spadlý vánoční strom na automobil ve Vyšším Brodě.

autor: čro čb
Spustit audio