Silná čtyřka "Hostů do domu"

10. červenec 2009

V pondělí byl státní svátek, proto se ve studiu Českého rozhlasu 2 - Praha sešla tentokrát čtveřice (nikoli pětice) osobností. O kytarách a sochách jsme si povídali s umělcem Františkem Skálou a na harmoniku si zahráli s hudebníkem Miloslavem Frýdlem. O zážitky ze svých cest se s námi podělil renomovaný fotograf Jiří Všetečka a na chvíle, kdy poprvé vyjelo pražské metro, jsme vzpomínali s pamětníkem Františkem Polákem. Více se dozvíte uvnitř článku (audio záznamy pořadů najdete: ZDE).

V úterý jsme nahlédli do světa známého výtvarníka Františka Skály. Dozvěděli jsme se, jak vznikají jeho unikátní kytary, které jsou specifické tím, že se na ně hraje jiným způsobem a také proto, že se jedná o originály originálů. To znamená, že je "nelze vyrobit v nějaké širší kolekci", vysvětlil moderátorce Zuzaně Vojtíškové. František Skála má široký rozsah uměleckých aktivit. Je sochařem, malířem, hudebníkem a ilustrátorem dětských knih. Ke své tvorbě prý používá nejrůznější nalezené či přírodní materiály. Je členem divadla Sklep a mystického tria Tros Sketos. Je nositelem ceny Jindřicha Chalupeckého.

Logo

Ve středu jsme přivítali hudebníka a organizátora Miloslava Frýdla, který je aktivní v mnoha oborech. Je novinářem, scénáristou, režisérem a producentem. Proslavil se ale hlavně jako organizátor zajímavých kulturních podniků v Poberouní. Kraje, jehož je rodákem a který, podle jeho slov, "je doslova prošpikovaný historickými památkami a oplývá nádhernou přírodou". Kolegu Pavla Kudrnu zajímalo na jaké hudební nástroje hraje, kde rád vystupuje se svojí staropražskou skupinou Třehusk, a jak složitá je role kapelníka.

Logo

Ve čtvrtek byl naším hostem známý fotograf Jiří Všetečka, který se podělil o své zážitky z afrických zemí, kde představil svou výstavu "Pražský chodec". Dozvěděli jsme se, že nefotí na digitální fotoaparát, ale na klasický kinofilm. Nelze s ním prý šetřit, pokud chcete mít zajímavé obrázky. Jeden film, to je při troše štěstí jeden dobrý snímek, řekl. Proto měl s sebou v Mali 129 filmů. Moderátora Roberta Tamchynu zajímalo jak co nejlépe zachytit momentky z naší dovolené a Jiří Všetečka ochotně poradil. (Jestli se chystáte na prázdniny s fotoaparátem, poslechněte si celý rozhovor.)

Logo

V pátek jsme se vrátili o 35 let zpátky. Poprvé tehdy vyjelo pražské metro a byl u toho i náš host František Polák, mluvčí Metrostavu. Vzpomínal mimo jiné na první dny metra a první jízdy. Zavedl nás také do zákulisí příprav a projektování podzemní dráhy. Dozvěděli jsme se, že impulsem pro přikročení ke stavbě byl dopravní kolaps v hlavním městě v 60. letech. Kolegyně Zita Senková se zajímala, kdy se objevily první projekty na stavbu metra a kde se začal tehdy razit první tubus. Poslechli jsme si také názory na architekturu stanic v Praze a v jiných evropských městech.

Logo

Napište nám, jestli se vám naše celotýdenní vysílání líbilo. Určitě nás zajímají vaše názory ... můžete použít internetovou diskusi hned pod tímto článkem nebo náš e-mail: praha@rozhlas.cz.
Děkujeme.

autor: eh
Spustit audio