Shakespearovým dílem za 120 minut provede trojice herců Jihočeského divadla

12. duben 2016

Poslední premiérou činohry Jihočeského divadla je Souborné dílo Williama Shakespeara ve 120 minutách. Uvádí ji k poctě největšího světového dramatika, od jehož úmrtí letos uplyne 400 let. Diváci uvidí tři herce - Tomáše Drápelu, Tomáše Havlínka a Pavla Oubrama.

„Už na první pohled je to samozřejmě legrace, na plakátech používáme slogan divadelní fastfood. Vychází to z nápadu zredukovat to velikánské dílo Williama Shakespeara do 120 minut,“ uvedla dramaturgyně Olga Šubrtová.

Komediálně laděná pocta velkému dramatikovi slaví úspěch po celé Evropě, v tuzemsku se jí poprvé ujalo pražské Divadlo v Dlouhé v roce 2008. Olga Šubrtová ale o inscenaci uvažovala mnohem dříve. „Text jsem četla už před spoustou let, moc se mi líbil a přemýšlela jsem, že bych ho ráda uvedla. Ale v té době jsme si s Martinem Glaserem nebyli jistí, jestli máme opravdu natolik dobré a vyrovnané obsazení,“ vzpomněla.

Nyní podle ní vhodní herci v divadle jsou – Tomáš Drápela, Tomáš Havlínek a Pavel Oubram. Ti se pokusí odehrát všechny Shakespearovy hry a sonety v jediném večeru. Proměnit musí, pokud možno, všechny humorné scény a udržet po dobu dvou hodin pozornost svou i diváků. Během hry má každý z herců na svém kontě kolem dvacítky rolí.

„Je to unikátní v tom, že se jedná vlastně o takový kompilát. Člověk se musí zorientovat a najít nějaký řád, protože to není klasicky vystavěná hra s nějakým obloukem. Je to spojené těmi třemi herci, kteří ze hry i vystupují a komentují děj,“ doplňuje režisér Šimon Dominik.

Do inscenačního týmu přizval mladý režisér osobnosti, se kterými spolupracoval v Západočeském divadle v Chebu. Scénu vytvořil Karel Čapek, kostýmy jsou z dílny Terezy Vašíčkové a autorem hudby je Matěj Kroupa. „Zazní takový černošský rap na Othella, což herci zvládají dobře, pak jsou tam dvě písně k příběhu Romea a Julie a pak závěrečná píseň, o které bych raději nic neprozrazoval, ale myslím, že je to budoucí budějovický hit,“ vyjmenovává režisér.

Kromě divadelního umu herců se do představení vloží i herecké výkony samotných diváků. Souborné dílo Williama Shakespeara ve 120 minutách uvádí Jihočeské divadlo do konce sezóny ještě ve čtyřech reprízách. V červnu začíná sezóna na otáčivém hledišti v Českém Krumlově.

autor: Vendula Kostohryzová
Spustit audio