Sezamová semínka jsou skvělý pomocník v boji proti rakovině, olej vám srovná tlak

Sezamová semínka

Zralé tobolky sezamu indického pukají a z nich vypadávají semínka žlutá, bílá, ale i červená a černá. Jsou jednou z prvních plodin používaných jako koření i jako surovina k výrobě oleje.

Sezamový olej je odolný proti žluknutí a ukázalo se, že pokud ho používáme jako jediný v kuchyni, zbavíme se zvýšeného krevního tlaku. Kromě toho byl zaznamenán úbytek hmotnosti a snížení BMI.

Sezamová semínka jsou bohatým zdrojem lignanů, které bojují proti řadě druhů rakoviny, zvláště proti rakovině prsu a prostaty. Donedávna jsme považovali za krále v obsahu lignanů semínko lněné, ale vědecké studie zjistily, že sezamové semínko má ještě větší schopnost potlačovat nádory.

Sezam obsahuje látky, které bojují se srdečními chorobami a také pomáhají redukovat nezhoubné zvětšení prostaty. Má pozitivní vliv na záněty, snižuje poškození svalů a oxidativní stres u sportovců.

Semínka díky vysokému obsahu karotenu, hořčíku, vápníku a zinku používají jako účinný lék při chorobách očí, sliznic, kůže, nehtů a vlasů. Jsou prospěšná k prevenci i léčbě neuróz, depresí a při kardiovaskulárních nemocech.

Na potlačení lokální bolesti můžete vyzkoušet šťávu ze strouhaného čerstvého zázvoru smíchanou se stejným množstvím sezamového oleje. Ve směsi namočte bavlněnou látku a směs rychle vetřete na postižené místo.

Lžíce medu a střik sezamového oleje zamíchaný v hrnku s horkou vodou vypitý ráno před snídaní může ulevit od zácpy. 15 gramů sezamových semínek smíchaných se lžící lněného semínka a nasypaných do 250 mililitrů vody se špetkou soli a trochou medu pomůže při každodenním užívání odhlenit průdušky.

Prospěšná je i sezamová pasta tahini, která se používá v orientálních jídlech jako hummus, baklava a chalva. Dvě lžíce denně redukovaly bolest u pacientů s artritidou kolene lépe než léky, také snižuje kardiovaskulární rizikové faktory u diabetiků.

Hovězí se žampiony a sezamem

Suroviny:
60 gramů pražených celých sezamových semínek
120 gramů hovězího roštěnce
120 gramů čerstvých žampionů nakrájených na plátky
120 gramů malých bílých žampionů nakrájených na plátky
120 gramů hub šitake
240 gramů celých hrachových lusků (případně použijte fazolové)
60 gramů čerstvé jarní cibulky s natí
120 mililitrů netučného hovězího nebo zeleninového vývaru
1 lžíce olivového nebo avokádového oleje
1 lžíce sezamového oleje

Hovězí maso nakrájíme na velmi tenké nudličky. Namočíme je v sezamovém oleji. Na talíř nasypeme sezamová semínka a nudličky v nich obalíme.

Na velkém plameni rozehřejeme pánev se silným dnem a nepřilnavým povrchem. Vlijeme do ní olivový olej. Přidáme houby a rychle je opražíme, aby měly zlatavé okraje. Přidáme cibulku a minutu sotýrujeme. Přidáme hrachové lusky, sotýrujeme doměkka zhruba minutu (fazolové si předem necháme projít varem).

Pak přidáme hovězí, sotýrujeme dohněda 1-2 minuty. Přidáme vývar, zmírníme plamen. Dobře promícháme. Vaříme, dokud omáčka nezačne vřít. Osolíme a opepříme podle chuti. Podáváme s bílou či hnědou rýží nebo s asijskými nudlemi.


Sezamové sušenky

Suroviny:
80 gramů másla
120 gramů sezamových semínek
20-50 gramů kokosového cukru
80 gramů špaldové mouky nebo bezlepkové směsi
1 žloutek
1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
několik kapek vanilkového extraktu
mouka na podsypání

Sezamové sušenky

Do mísy dáme všechny ingredience a vypracujeme těsto. To zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici 30 minut odpočinout.

Mezitím předehřejeme horkovzdušnou troubu na 170° C a připravíme si dva plechy, které vyložíme pečicím papírem. Jakmile je těsto odpočaté, ještě jednou ho ručně propracujeme a na ploše, kterou lehce posypeme moukou, ho vyválíme a vykrajujeme libovolné tvary. Pečeme přibližně 10 minut.


Nudle s tofu a brokolicí

Suroviny:
250 gramů skleněných (fazolových) nudlí
2 šálky brokolicových růžic
40 gramů zázvorového kořene
200 gramů tofu
2 velké cibule
2 stroužky česneku
1 lžíce sójové omáčky
2 lžíce sezamového semene
l lžička sezamového oleje

Skelné nudle uvaříme v dostatečném množství osolené vody nebo připravíme podle návodu. Scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme vychladnout.

Zázvor nadrobno pokrájíme. Tofu rozdělíme na kostky. Cibuli oloupeme, rozčtvrtíme a nastrouháme na tenké plátky. Česnek oloupeme a nadrobno posekáme. Ve woku nebo velkém kastrolu předvaříme brokolici v malém množství vody. Stáhneme z plotny a slijeme vodu.

Zahřejeme olej, vložíme zázvor a opečeme dozlatova, vložíme tofu a rovněž opečeme. Poté přidáme cibuli a česnek a opékáme, dokud nezměkne. Do směsi nakonec přidáme brokolici a dusíme ještě asi minutu. Nakonec přidáme nudle a sójovou omáčku a za častého míchání dusíme dalších 5 minut. Pokrm posypeme sezamem a pokapeme sezamovým olejem.

Spustit audio

Související