Sexuolog Radim Uzel: S přítomností otců u porodů příliš nesouhlasím

10. prosinec 2019

Jeden z největších průkopníků sexuální osvěty u nás, gynekolog Radim Uzel, pochází z Ostravy. „Když tam dneska přijedu, jen málokdy potkám někoho, koho jsem vlastnoručně nerodil,“ říká lékař.

Porodnictví a gynekologie patří podle slov známého lékaře mezi nejzajímavější odvětví medicíny. Zároveň především v porodnictví se šíří nesmírné množství dezinformací. „Mezi nejkurióznější požadavky nastávajících maminek řadím žádost na snězení placenty,“ říká Radim Uzel a přiznává, že příliš nesouhlasí ani s přítomností muže u porodu. „Víte, on totiž samotný porod není zrovna estetická záležitost, zejména pro lidi, kteří nesnášejí krev. A vím, že se občas stane, že otec přítomný u porodu omdlí a zdravotníci se, kromě rodičky a dítěte, musí postarat i o něho,“ dodává gynekolog.

Medicínu absolvoval Radim Uzel v roce 1963, jako lékař působil v Praze, Brně, Ostravě i v Ústí nad Orlicí. „Porodnictví jsem ale už pověsil na hřebík,“ říká lékař, který se dnes věnuje osvětovým besedám, publikační činnosti a vyučuje na lékařské fakultě.

Za dobu, kdy se Radim Uzel snaží šířit osvětu o sexuologii v Česku, se setkal s řadou nejrůznějších otázek. „Mezi nejčastější téma patří určitě nevěra,“ říká. S lidmi nad padesát let pak většinou řeší problémy s nestejnou hladinou libida. „To jsou situace, kdy jeden chce a druhý ne,“ vysvětluje lékař.

Medicína a herectví

Radim Uzel hrál od mládí ochotnické divadlo a, jak sám přiznává, k herectví má pořád blízko. „Každý lékař musí být vlastně trochu herec,“ říká. Své herecké dovednosti využil v nedávné době také v televizní reklamě. „Než na nabídku kývnu, musím si produkt ověřit,“ popisuje, jak se rozhoduje, který výrobek mediálně podpoří.

Se svou manželkou oslavil nedávno zlatou svatbu. Když na besedě řekne, že je se ženou už 52 let, lidi mu prý tleskají. „Můj přítel Ivo Šmoldas mě ale vyvedl z omylu. Řekl mi, že netleskají mně, ale mojí ženě,“ směje se Radim Uzel.

Radim Uzel je také autor několika publikací. Jeho nejnovější kniha se v knihkupectví objeví již brzy. O čem bude, to se dozvíte v záznamu pořadu.

Spustit audio