Severozápad Chorvatska zasáhlo silné krupobití

10. srpen 2008
Vysílání v Chorvatsku 2009

Podle časopisu Forbes jsou Chorvaté jedničkami v počtu lidí závislých na alkoholu. Severozápad Chorvatska zasáhlo silné krupobití. Poškodilo karoserie stovek aut a rozbilo střechy na řadě domů. Pod kontrolou už je požár na zaminovaném a nepřístupném území u města Prokljana.

Chorvati patří mezi světové šampiony v pití alkoholu. Alespoň tak zní závěry amerického časopisu Forbes, který si na téma konzumace alkoholu objednal studii v 33 zemích. Chorvaté jsou podle ní jedničkami v počtu lidí závislých na alkoholu. V počtu onemocnění cirhózou jater jsou na druhém místě hned za Maďary.

V množství vypitého alkoholu na hlavu jsou Chorvaté pátí, prvenství v této kategorii patří podle časopisu Forbes Čechům. Evropané mají podle závěrů této studie k alkoholu velmi vstřícný vztah. Ročně se ho na starém kontinentu vypije 79 miliónů litrů, což je v přepočtu 110 litrů na osobu.

Severozápad Chorvatska zasáhlo silné krupobití. Poškodilo karoserie stovek aut a rozbilo střechy na řadě domů. Kroupy dosahovaly velikosti slepičích vajec. Přírodní živel napáchal pouze materiální škody, podle dosavadních zpráv nikdo v souvislosti s krupobitím lékařské ošetření nevyhledal.

Na letišti ve Splitu dnes došlo k havárii. Pilot ruského dopravního letadla škrtl jedním křídlem o italský airbus a poškodil mu stabilizátor na ocasním křídle. Nehoda se obešla bez zranění, všichni cestující i posádka jsou v pořádku.

Pod kontrolou už je požár na zaminovaném a nepřístupném území u města Prokljana. Požár, který se rozhořel opět dnes ráno, hasiči zvládli za pomoci trojice hasičských letadel. Oheň zachvátil 150 hektarů travnatých porostů a lesa.

Legendární heavy metalová skupina Iron Maiden dnes večer vystoupí na městském stadionu Poljud ve Splitu. Očekává se účast až 20 000 lidí. Historie anglické kapely se začala psát už v roce 1975. Od té doby vydala už dvaadvacet alb. Kapela dnes večer zahraje hlavně slavné hity z 80. let. Vstupenky na koncert začínají na ceně 250 kun. Koncert začne v sedm večer vystoupením zadarské skupiny Rosiny DRAM, v roli předskokana se představí i skupina dcery zakladatele Iron Maieden Lauren Hartus a pak už pódium ovládne metalová legenda se zpěvákem Brucem Dickinsonem.

Kurzy měn

Pokud si potřebujete vyměnit peníze, nabízíme pro srovnání aktuální kurs zdejší Raiffeisenbanky. Za 1 Euro dostanete 7 kun a 16 lip a za 100 českých korun 29 kun a 15 lip. Ceny benzínu a nafty jsou v síti čerpadel INA stabilní. Za litr Eurosuperu 95 zaplatíte 9 kun a 4 lipy. A za litr Eurodieselu 9 kun a 46 lip.

Doprava

Zvýšený provoz je hlášen z dálnice A1, před tunelem Sveti Rok ve směru od moře na Záhřeb je kolona dlouhá 2 km, v opačném směru má kolona asi 1,5 kilometru. U tunelu Mala Kapela a u mýtnice Lučko se jezdí normálně. Hustý provoz je hlášen i z dálnice A2 na trase Záhřeb Macelj, dale pak z Istrie a jadranské magistrály, stejně jako z většiny hraničních přechodů. Čekací doby by ale neměly být velké.

Předpověď počasí na 11. 8. 2008

Zítra bude na Jadranu slunečno, ranní teploty 18 až 23, odpolední vystoupí na 29 až 33 stupňů Celsia. Ráno povane slabá bura. Teplota moře bude v rozmezí 23 až 27. Nejteplejší moře je nyní u Zadaru.

Upozornění pro jachtaře: Zítra dopoledne se může foukat bura, odpoledne na středním a jižním Jadranu severozápadní vítr o rychlosti okolo 35 uzlů. Viditelnost na moři 20 km. Moře bude na stupni 2 až 3, odpoledne na jižním Jadranu místy na stupni 4.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Více z pořadu