Inspiraci pro své nové bezlepkové recepty našla Radka Vrzalová třeba u prababičky, která vařila na krumlovském zámku
„Moje dcera, dnes už sedmnáctiletá, měla v necelých třech letech diagnostikovánu celiakii,“ vysvětluje Radka Vrzalová z Českých Budějovic, co ji přivedlo k tomu, že začala vymýšlet recepty, podle kterých by mohla nejen vařit, ale i péct.
Při této dietě je totiž důležité, aby se nekonzumovaly obilniny, které obsahují lepek. Znamenalo to denně pro dceru připravovat jídlo do školky. Naštěstí v základní škole už se bezlepkově vařilo. „Bohužel, na současné střední škole jsem se zase musela vrátit k přípravě jídel do outdoorové vysokohorské termosky, aby jí vydrželo teplé na oběd,“ dodává Radka Vrzalová.
A protože receptů není nikdy dost, pustila se do další kuchařské knihy, v pořadí už vlastně páté, i když na jedné se jen spolupodílela. Teď hledala recepty u svých babiček a prababiček a přidala i krátká nahlédnutí do historie rodiny.
„Tuhle kuchařku Z Radčina rodinného receptáře vlastně beru jako hold všem svým předkům, protože jsem zjistila, že to jídlo je provázelo už dávno. Například můj děda byl vyhlášený krumlovský řezník, prababička vařila na krumlovském zámku a hájovně, a tak není divu, že se ve mně ty geny ozvaly,“ komentuje s úsměvem.
Celý rozhovor s Radkou Vrzalovou, která vydává další kuchařku s bezlepkovými recepty, si poslechněte v magazínu Dámská jízda. Navíc se dozvíte, že českobudějovická oční lékařka Stanislava Brůhová s fotoaparátem cestuje po světě, a Ema Fridrichová z Benešova se podělí o recept na vaječný koňak.
Související
-
I bez lepku se dá upéct skvělé pečivo. Nepoznáte rozdíl, říká autorka kuchařky
Vaříme bez lepku. To je životní příběh Radky Vrzalové z Českých Budějovic. Maminka dvou dcer musela začít vařit jinak, když zjistila, že jedno z jejích dětí trpí celiakií.
-
Kilo bezlepkové mouky za 110 korun, kousek chleba za 55 korun. Zdražování dopadá i na celiaky
Kvůli vysoké inflaci zdražují nejen běžné potraviny. Stále víc peněz nechávají v obchodě i celiaci a lidé s alergií na lepek. Nákladná bezlepková dieta je čím dál dražší.
-
Václav Havel miloval k snídani mé makové rohlíčky, vypráví kuchařka. Vyzkoušejte její recept
Čirina Košíková vařila několik let na řeckém velvyslanectví a dodnes je vděčná za možnost poznávat po listopadové revoluci jiný styl kuchyně. Pak se dostala na Hrad.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.