Inspiraci pro své nové bezlepkové recepty našla Radka Vrzalová třeba u prababičky, která vařila na krumlovském zámku

16. listopad 2022

„Moje dcera, dnes už sedmnáctiletá, měla v necelých třech letech diagnostikovánu celiakii,“ vysvětluje Radka Vrzalová z Českých Budějovic, co ji přivedlo k tomu, že začala vymýšlet recepty, podle kterých by mohla nejen vařit, ale i péct.

Při této dietě je totiž důležité, aby se nekonzumovaly obilniny, které obsahují lepek. Znamenalo to denně pro dceru připravovat jídlo do školky. Naštěstí v základní škole už se bezlepkově vařilo. „Bohužel, na současné střední škole jsem se zase musela vrátit k přípravě jídel do outdoorové vysokohorské termosky, aby jí vydrželo teplé na oběd,“ dodává Radka Vrzalová.

A protože receptů není nikdy dost, pustila se do další kuchařské knihy, v pořadí už vlastně páté, i když na jedné se jen spolupodílela. Teď hledala recepty u svých babiček a prababiček a přidala i krátká nahlédnutí do historie rodiny.

„Tuhle kuchařku Z Radčina rodinného receptáře vlastně beru jako hold všem svým předkům, protože jsem zjistila, že to jídlo je provázelo už dávno. Například můj děda byl vyhlášený krumlovský řezník, prababička vařila na krumlovském zámku a hájovně, a tak není divu, že se ve mně ty geny ozvaly,“ komentuje s úsměvem.

Celý rozhovor s Radkou Vrzalovou, která vydává další kuchařku s bezlepkovými recepty, si poslechněte v magazínu Dámská jízda. Navíc se dozvíte, že českobudějovická oční lékařka Stanislava Brůhová s fotoaparátem cestuje po světě, a Ema Fridrichová z Benešova se podělí o recept na vaječný koňak.

autor: Mirka Nezvalová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.