Šermíř David přivezl do Budějovic Betlémské světlo, přijďte si pro plamínek

18. prosinec 2018

Už po dvaatřicáté doputovalo do rakouského Lince Betlémské světlo. V pondělí odpoledne ho tu předali veřejnosti. Stejně jako v minulých letech u toho nechyběl redaktor Českého rozhlasu České Budějovice Filip Černý.

Betlémské světlo se předává při slavnosti v přímém přenosu veřejnoprávní televize a rozhlasu ORF v Linci. „Sešel se tu ohromný dav příznivců Betlémského světla. Všichni si chtějí světlo připálit a odvézt domů,“ popisoval Filip Černý.

Plamínek pochází z místa narození Ježíše Krista v Betlémě. Každoročně pro něj jezdí rakouská výprava v čele se světlonošem. Tím byl letos jedenáctiletý Nikolas z vesnice, která leží nedaleko Lince. „On je skaut, a proto volba padla na něj. Letos je tomu totiž přesně třicet let, co se na zvyku podílí skauti,“ vysvětlil Filip Černý.

Také on s sebou vždy má světlonoše. Tentokrát mu pomohl Betlémské světlo z Lince do Českých Budějovic přepravit šestnáctiletý David. „Ten není skaut, ale zato je šermíř, takže nám možná pomůže dostat se přes ty davy v ORF,“ vtipkoval Filip Černý.

Od pondělního večera je Betlémské světlo v budově Českého rozhlasu. V úterý se uskutečnilo slavnostní předání v katedrálním kostele sv. Mikuláše v Českých Budějovicích. Při této příležitosti vystoupil dětský pěvecký sbor Jitřenka pod vedením sbormistryně Elvíry Gadžijeva.

Slavnostní předání Betlémského světla v českobudějovické katedrále

Nechyběl u toho kromě jiných Zdeněk Mareš, který má katedrálu na starosti a bez Betlémského světla si ji už o adventu nedovede představit. „Každoročně se Betlémské světlo předává zde, je to velmi krásná tradice a já jsem rád, že stále pokračuje a je stále živá,“ řekl.

Z katedrály pak světlo míří do mnoha domovů, ale především podle Zdeňka Mareše do našich rodin a našich srdcí. „Já bych si moc přál, aby toto světlo Betléma zářilo skutečně co nejdéle,“ dodal.

Lidé si nyní mohou přijít pro plamínek do katedrály, a to každý den až do Štědrého dne. Na Štědrý den bude světlo přenesené do klášterního kostela na Piaristickém náměstí, protože katedrálu je třeba připravit na večerní slavnostní bohoslužbu.

Pro Betlémské světlo je možné se také zastavit na recepci Českého rozhlasu v ulici U Tří lvů.

Historie tradice, která spojuje svět

Myšlenka Betlémského světla vznikla v roce 1986 ve studiu hornorakouského ORF v Linci.

Tradice, která by neměla zevšednět. Díky rozhlasu je v Budějovicích Betlémské světlo

Lidé si přišli pro Betlémské světlo do budějovické katedrály. Tradičně jej sem přivezl redaktor Českého rozhlasu se světlonoši z rakouského Lince

Neuvěřitelných 28 let přiváží Český rozhlas do Českých Budějovic Betlémské světlo. V poslední době pro něj jezdí redaktor Filip Černý v doprovodu malých světlonošů. On sám už si advent bez tohoto plamínku, který byl zažehnut v místě Kristova narození, neumí představit.

Plamínek, zažehnutý v místě narození Ježíše Krista v Betlémě, nazvaný Světlo přátelství, putuje z Izraele letecky ve speciálním bezpečnostním obalu do Lince, odkud se předává do dalších zemí světa.

Každoročně Světlo přátelství slavnostně přebírá Český rozhlas České Budějovice a přiváží jej do České republiky. Betlémské světlo se na Štědrý den rozhoří v téměř 30 evropských zemích.

Je ohromující, jak člověk 21. století, který je schopen domluvit se v téže minutě s opačnou stranou zeměkoule, opatruje symbolický plamínek, hřeje jej v dlani a strachuje se, aby cestou nezhasl a nepřetrhl tak řetěz vzájemného lidského pochopení.

autoři: Filip Černý , Andrea Poláková , Miroslav Tichák
Spustit audio

Související